Тайванското министерство на отбраната обяви, че е вдигнало по спешност бойни самолети, за да наблюдава действията на множество самолети на китайските военновъздушни сили, които са преминали средната линия на Тайванския проток, а също и в югозападната зона за идентификация на ПВО на Тайван, съобщават световните информационни агенции.

По-рано тази седмица Държавният департамент на САЩ обяви, че ще изпрати високопоставения дипломат Кийт Крач да присъства на панихидата за бившия тайвански президент Ли Тън-хуй. Съобщава се, че Вашингтон и Тайван водят преговори за започване на икономически диалог.

Китай провежда военни учения край Тайванския проток

Китай провежда военни учения край Тайванския проток

Докато висш американски дипломат е на посещение в Тайван

Според китайското министерство на външните работи посещението нарушава принципа за "един Китай" и трите съвместни комюникета на САЩ и Китай.

Въпреки че официално САЩ следват политиката "Един Китай", която не признава Тайван като независим субект, те също така имат търговски и бизнес отношения с острова и доставят там оръжия.

Китай вижда Тайван като отцепила се провинция, която в крайна сметка ще трябва да се върне под суверенитета на Китай.

По-рано днес Пекин заяви, че провежда военни учения в близост до Тайванския проток, изтъквайки необходимостта от опазване на суверенитета и териториалната си цялост.