Китай обяви, че провежда военни учения в близост до Тайванския проток, докато висш американски дипломат е на посещение в самоуправляващия се остров в ход, който разгневи Пекин, отбелязва "Франс прес".

Отношенията между САЩ и Китай са в най-ниската си точка от десетилетия, като двете страни са в конфликт във връзка с редица търговски и военни проблеми, както и заради пандемията от новия коронавирус.

Китай скочи: Посещението на пратеника на САЩ в Тайван насърчава "сепаратистките сили"

Китай скочи: Посещението на пратеника на САЩ в Тайван насърчава "сепаратистките сили"

"Китай категорично се противопоставя" на посещението

Китайското комунистическо ръководство възпрепятства всякакво признание на Тайван, който се самоуправлява отделно от Китай от края на гражданската война през 1949 г., и провежда дългогодишна политика на маргинализация на демократичния остров.

Кийт Крач, заместник държавен секретар на САЩ за икономическия растеж, енергетиката и околната среда, кацна в Тайпе вчера за тридневно посещение - най-високопоставеният служител на Държавния департамент, който е на посещение там от 40 години насам.

На пресконференция тази сутрин говорител на китайското министерство на отбраната заяви, че Пекин "провежда реални бойни учения в близост до Тайванския проток", попитан как Пекин ще отговори на посещението на Крач.

Тайван зове за глобална отбрана срещу "заплахата" Китай

Тайван зове за глобална отбрана срещу "заплахата" Китай

Тайпе се страхува, че Пекин ще прибегне до сила

"Това е легитимно и необходимо действие, за да се запази суверенитетът и териториалната цялост на Китай в отговор на текущата ситуация в Тайванския проток," изтъкна говорителят.

Той също така предупреди, че китайската армия има "достатъчна способност" да се противопостави на всяка външна заплаха или предизвикателство от страна на тайванските сепаратисти.

Пекин разглежда Тайван като част от територията си, която ще бъде погълната в континенталната част на Китай - със сила, ако е необходимо.

Говорителят обвини САЩ, че "често причиняват проблеми" във връзка с Тайван, който според него "е чисто вътрешна работа на Китай и няма да толерираме външна намеса".

САЩ започват да въоръжават "Крепостта Тайван" срещу Китай

САЩ започват да въоръжават "Крепостта Тайван" срещу Китай

Продават до седем основни оръжейни системи, включително мини, ракети и дронове

През последните седмици Тайван отчете рязко нарастване на навлизанията на китайски самолети в своята зона за идентификация на противовъздушната отбрана.

Увеличеният ангажимент на Вашингтон спрямо Тайван при управлението на президента Доналд Тръмп се превърна в поредната конфликтна точка между Китай и Америка, като американският здравен министър Алекс Азар беше на посещение миналия месец в Тайван.

Вашингтон каза, че Крач е на посещение в Тайван, за да присъства на панихида за покойния президент Ли Тън-хуй. Той ще се срещне и с външния министър Джоузеф Ву, както и ще вечеря с президента Цай Ингвен тази вечер.

Китай към Суга: Япония да се въздържа от отношения с Тайван

Китай към Суга: Япония да се въздържа от отношения с Тайван

Китай се надява на засилване на сътрудничеството с Токио