Тайванският външен министър Джоузеф Ву призова международната общност да помогне в защитата на страната му и региона от "експанзионистични" китайски действия, като изтъкна, че Тайпе се страхува, че Пекин ще прибегне до сила, съобщава "Франс прес".

Тайван беше "на фронтовата линия, защитавайки демокрациите да не бъдат превзети от комунистически Китай" и се нуждаеше от помощ от други страни.

САЩ започват да въоръжават "Крепостта Тайван" срещу Китай

САЩ започват да въоръжават "Крепостта Тайван" срещу Китай

Продават до седем основни оръжейни системи, включително мини, ракети и дронове

Ву каза, че Китай "засилва военната си заплаха срещу Тайван" през последните години и е засилил военните учения в региона.

Повече от 30 китайски военни самолета наскоро преминаха в тайванската зона за идентификация на ПВО, каза той, описвайки това като "много заплашително".

"През последните няколко години се опитваме много да усъвършенстваме собствените си отбранителни способности и същевременно искаме да позволим на международната общност да разбере, че Тайван като демокрация е застрашен от Китай, който е авторитарна държава, която се опитва да разшири влиянието си", коментира министърът.

Китай гледа на самоуправляващия се Тайван като на своя територия и обеща един ден да го завземе - със сила, ако е необходимо.

Китай към Суга: Япония да се въздържа от отношения с Тайван

Китай към Суга: Япония да се въздържа от отношения с Тайван

Китай се надява на засилване на сътрудничеството с Токио

Пекин засили дипломатическия, икономическия и военния натиск върху Тайван след избирането през 2016 г. на президента Цай Ингвен, която отказва да признае, че островът е част от "един Китай".

Ву каза, че войната с Китай "може да бъде реална възможност, ако погледнете китайския начин на заплаха към Тайван".

Той също така посочи китайските действия в Южнокитайско море, на границата с Индия и в Хонконг като примери за заплаха за регионалната стабилност и суверенитета на страните.

"Смятаме, че съмишлениците или останалите демокрации трябва да обърнат повече внимание на тази област и да си помогнат взаимно, за да може да бъде възпрепятствана експанзионистичната мотивация на Китай", изтъкна тайванският външен министър.

Тайван: Китай се опитва да превърне острова в следващия Хонконг

Тайван: Китай се опитва да превърне острова в следващия Хонконг

Пекин предприе агресивни действия срещу дисидентите в Хонконг

Той каза, че Тайван оценява, че САЩ "продължават да показват присъствието си в този регион, провеждайки операции за свобода на корабоплаването през Тайванския пролив или дори регионите в близост до Тайван. Смятам, че това е демонстрация към китайската страна, че нейната военна заплаха срещу други миролюбиви държави не би била толерирана".

Тайван се опасява, добави Ву, че китайският закон за националната сигурност на Хонконг, целящ премахване на демонстрациите, е само "първата стъпка... за разширяване на авторитарния му ред в региона".

"След Хонконг сме много загрижени, че Тайван може да е следващият и затова работим много усилено, за да се защитим", изтъкна още тайванският първи дипломат.