Китай се противопостави на посещението в Тайван на американски пратеник, като подчерта, че това ще насърчи "сепаратистките сили" на острова, съобщава "Франс прес".

Говорителят на китайското външно министерство заяви, че "Китай категорично се противопоставя" на посещението на заместник държавния секретар Кийт Крач, тъй като това ще "насърчи арогантното отношение на сепаратистките сили за независимост в Тайван".

Тайван зове за глобална отбрана срещу "заплахата" Китай

Тайван зове за глобална отбрана срещу "заплахата" Китай

Тайпе се страхува, че Пекин ще прибегне до сила

Държавният департамент на САЩ уточни, че Крач е изпратен в Тайпе, за да присъства на панихида за покойния президент Ли Тън-хуй в събота.

Ала посещението му на острова, за който Китай има претенции да е неделима част от континенталната му част, идва, след като двете суперсили са в конфликт във връзка с търговията, технологичното господство, сигурността и правата на човека.

Посещението на Крач "сериозно нарушава принципа за единен Китай... и уврежда американско-китайските отношения и мира и стабилността в Тайванския проток", подчерта говорителят на китайското външно ведомство, изтъквайки възгледът, че островът е част от китайската територия.

Той предупреди, че Пекин ще предостави "необходим отговор", без да дава повече подробности.

Миналия месец американският министър на здравеопазването Алекс Азар беше на посещение в Тайван, като подчерта усилията му за спирането на епидемията от новия коронавирус (COVID-19).