Китайските военновъздушни сили публикуваха видео, на което се вижда атомните бомбардировачи H-6 да извършват симулирана атака срещу базата на американските военновъздушни сили Андерсен на американския тихоокеански остров Гуам, докато напрежението в региона продължава да нараства, съобщава "Ройтерс".

Видеото, публикувано в акаунта в Weibo на Народната освободителна армия, излезе, докато Китай проведе втори ден на учения близо до Тайван, за да изрази гнева на Пекин от посещението на висш служител на Държавния департамент на САЩ в Тайпе.

Тръмп: Китай създава на САЩ повече проблеми от Русия

Тръмп: Китай създава на САЩ повече проблеми от Русия

Позиция на американския президент

Гуам е дом на големи американски военни съоръжения, включително авиобазата, която би била от ключово значение за реакция на всякакъв конфликт в Азиатско-тихоокеанския регион.

Видеото с продължителност 2 минути и 15 секунди на китайските военновъздушни сили, придружено от тържествена, драматична музика като трейлър на холивудски филм, показва бомбардировачи H-6, излитащи от пустинна база. Видеото се казва "Богът на войната H-6K отива в атака!"

На половината път пилот натиска бутон и изстрелва ракета по неназована морска писта.

В Китай не искат конфронтация със САЩ - "последиците надхвърлят въображението"

В Китай не искат конфронтация със САЩ - "последиците надхвърлят въображението"

Надяват се на компетентността на управляващите за конструктивен диалог

Ракетата удря пистата, като е показан сателитен образ, който изглежда точно като оформлението на Андерсен, въпреки че не е назована.

Музиката изведнъж спира, като се появяват изображения на треперене на земята, последвано от гледки от въздуха на експлозия.

"Ние сме защитниците на въздушната сигурност на родината; ние имаме увереността и способността винаги да защитаваме сигурността на небето на родината", написаха от Народната освободителна армия на Китай в кратко описание на видеото.

H-6 е участвал в множество китайски полети около и близо до Тайван според тайванските военновъздушни сили, включително тези от миналата седмица.

H-6K е най-новият модел на бомбардировача, който е базиран на съветския Ту-16 от 1950-те години.

Китай провежда военни учения край Тайванския проток

Китай провежда военни учения край Тайванския проток

Докато висш американски дипломат е на посещение в Тайван