Държавният секретар на САЩ Майк Помпео смята, че светът отдавна е под заплаха от Китай и е дошъл моментът за справяне с този проблем, коментира той в интервю за японския телевизионен канал NHK, цитиран от ТАСС и "Ройтерс".

"Светът е твърде дълго е застрашен от Китай и е време да се справим с него", каза той, коментирайки срещата си с външните министри на Япония, Австралия и Индия.

"Първо, важно е да си сътрудничим и да работим заедно, така че да имаме обща визия за проблема. Важно е да правим това не само в четиричленен формат, но да споделяме това със страните от АСЕАН, страните от целия регион, така че и те да разберат предизвикателствата, поставени от китайската комунистическа партия", добави Помпео.

Държавният секретар на САЩ заяви, че Китай не изпълнява ангажиментите си по отношение на Хонконг и политиката "една държава, две системи".

Той отново обвини Китай, че е крил заплахата от коронавируса, което, според него е довело до трагични последици. "И можем да видим последиците от това, разбира се, в загубените животи - вече милион по целия свят - а също и в огромните психологически и икономически щети", добави той.

Помпео е на посещение в Токио, за да участва в разговори с външните министри на Япония, Австралия и Индия. Той се срещна и с японския премиер Йошихиде Суга.

"Трябва да си сътрудничим, за да защитим нашите хора и партньори от експлоатацията, корупцията и принудата на ККП и виждаме всичко това в Южно и Източнокитайско море, Меконг, Хималаите, Тайванския проток."

Посещението на Помпео трябваше да включва пътувания до Монголия и Южна Корея, но беше съкратено до един ден, след като президентът Доналд Тръмп беше диагностициран с COVID-19.

"Когато се срещнахме, миналата година ситуацията беше много различна. Не бихме могли да си представим пандемия, дошла от Ухан. Тази криза се влоши безкрайно от прикриването на китайската комунистическа партия. Авторитарният характер на режима накара лидерите му да заключат и да заглушат много смели китайски граждани, които биха тревога", добави той.

"Държавният секретар и премиерът подчертават, че американо-японският съюз е крайъгълният камък на мира, сигурността и просперитета в индо-тихоокеанския регион. Помпео и Суга също отбелязват, че двустранният алианс е изграден върху обща основа на дългосрочен ангажимент към демокрацията, човешките права, икономическото развитие, сигурността и човешките отношения", съобщава държавният департамент на САЩ.

Съюзът между Вашингтон и Токио е от съществено значение "за бъдещето на свободен и отворен индо-тихоокеански регион", включително съвместни усилия за енергийно партньорство и цифрова икономика.

По време на посещението си в Япония Помпео се срещна и с индийския външен министър Субраманиям Джайшанкар. "Секретарят Помпео и министър Джайшанкар обсъдиха продължаващото двустранно и многостранно сътрудничество по въпроси от международно значение. Те потвърдиха силата на отношенията между САЩ и Индия, направиха преглед на усилията ни за борба с пандемията и изразиха необходимостта да работим заедно за насърчаване на мира, просперитета и сигурността в Индо-Тихоокеанския регион и по целия свят".

Помпео хвали Суга, очаква сътрудничество с Япония и при неговото управление

Помпео хвали Суга, очаква сътрудничество с Япония и при неговото управление

Започна азиатска обиколка