Говорителят на китайския външен министър Жао Лиджиян заяви в понеделник, че Пекин ще наложи санкции на американски субекти, участващи в продажбите на оръжие за Тайван, съобщава "Спутник".

Той добави, че Lockheed Martin, Boeing Defense и Raytheon ще попаднат под китайските санкции.

Миналата седмица Агенцията за сътрудничество в областта на отбранителната сигурност, офисът на Пентагона, който контролира военната помощ на САЩ за други държави, обяви, че Държавният департамент е одобрил продажбата на ракети AGM-84H Standoff на стойност над 1 милиард долара (SLAM-ER) и свързано оборудване на Тайван (Република Китай).

Китай заплаши с отмъщение новите продажби на оръжия от САЩ за Тайван

Китай заплаши с отмъщение новите продажби на оръжия от САЩ за Тайван

Ще предприеме и необходимия отговор за "репресиите на САЩ срещу китайските медии"

Коментирайки решението на САЩ, китайското външно министерство призова Съединените щати да отменят предложената сделка за оръжие, като добави, че Китай ще отговори в съответствие с развитието на ситуацията.

Пекин винаги е наричал Тайван "неразделна част от територията си" и е иска другите страни да се придържат към политиката "Един Китай".

Въпреки че Вашингтон не признава официално Тайван като независим държавен субект, придържайки се по-скоро към политиката "Един Китай", всъщност поддържа неформални отношения с острова, включително за доставки на оръжие, след прекъсване на дипломатическите отношения през 1979 г.

Си Дзинпин: Без силна армия не може да има силна родина

Си Дзинпин: Без силна армия не може да има силна родина

"Нека светът знае, че хората в Китай сега са организирани и не трябва да се подценяват"