Китай заплаши в четвъртък да отвърне на последната продажба на оръжия от САЩ на Тайван, докато островът приветства пакета за сделка с оръжия, но заяви, че не търси участие в надпревара във въоръжаването с Пекин, съобщава "Ройтерс".

Администрацията на Тръмп засили подкрепата за Тайван чрез продажби на оръжия и посещения на висши американски служители, засилвайки напрежението между Пекин и Вашингтон, вече обтегнато от разногласия относно Южнокитайско море, Хонконг, правата на човека и търговията.

Пекин упражнява все по-голям натиск върху демократично управлявания Тайван, включително като лети с бойни самолети през чувствителната линия на Тайванския проток, който обикновено служи като неофициален буфер.

В отговор на одобрението на САЩ за продажба на оръжия на Тайван за 1,8 млрд. долара, говорителят на китайското външно министерство Жао Лицян заяви по време на ежедневен брифинг, че подобни продажби трябва да спрат.

Съветник на Белия дом: Тайван да се готви да отблъсне китайска инвазия

Съветник на Белия дом: Тайван да се готви да отблъсне китайска инвазия

РВД в Хонконг предупреди Тайван да не лети до островите Пратас заради "опасни дейности" под 26 000 фута

Продажбите "сериозно се намесват във вътрешните работи на Китай, сериозно увреждат суверенитета и интересите на сигурността на Китай, изпращат сериозно грешен сигнал към тайванските сили за независимост и сериозно увреждат отношения между Китай и САЩ, мира и стабилността в Тайванския проток", каза той.

"Китай ще предприеме легитимен и необходим отговор според развитието на ситуацията". Той не даде подробности, но в миналото Китай санкционира американски компании за продажба на оръжия на Тайван.

Последният американски оръжеен пакет включва сензори, ракети и артилерия, а се очакват допълнителни уведомления на конгреса за безпилотни самолети, произведени от General Atomics и наземни противокорабни ракети Harpoon, произведени от Boeing Co, които да служат като крайбрежни крилати ракети.

В Тайпе министърът на отбраната на Тайван Йен Дефа благодари на Съединените щати и заяви, че оръжията трябва да помогнат на Тайван да подобри своите защитни способности за справяне с "вражеската заплаха и новата ситуация".

Еспър и стратегията на САЩ за дългосрочна борба с Китай и Русия

Еспър и стратегията на САЩ за дългосрочна борба с Китай и Русия

САЩ се готвят за епоха на конкуренция между велики сили, а тайното оръжие са приятелите

"Това включва надеждни бойни способности и способности за асиметрична война, за да укрепим нашата решителност да се защитаваме", добави той.

"Това показва значението, което САЩ придават на сигурността в Индо-Тихоокеанския и Тайванския проток. Ще продължим да консолидираме нашето партньорство за сигурност със Съединените щати. "

Йен добави, че не търсят конфронтация.

"Няма да участваме в надпревара във въоръжаването с китайските комунисти. Ще изложим изисквания и ще градим напълно в съответствие със стратегическата концепция за силно възпиране, защитавайки нашата позиция и отбранителни нужди. "

Тайванските въоръжени сили са твърде малки в сравнение с китайските, които разширяват своите възможности с впечатляващи нови оръжия като самолетоносачи и стелт изребители.

Президентът на Тайван Цай Инг-вен превърна модернизацията на отбраната в приоритет пред нарастващата китайска заплаха, особено възможностите за "асиметрична война", която се отнася до затрудняване и обезкуражаване на база потенциални големи загуби за всяка китайска атака, например с интелигентни мини и преносими ракети.

Китай обясни на САЩ, че докато правят военни съюзи, КНР и Русия работят за мир по света

Китай обясни на САЩ, че докато правят военни съюзи, КНР и Русия работят за мир по света

САЩ обективно да оценят отношенията си с Китай и Русия, "възприемат ни като съперник, това е грешна преценка"

Вашингтон, който, подобно на повечето страни, няма официални дипломатически връзки с Тайпе, въпреки че е най-силният глобален защитник, настоява Тайван да модернизира своята армия, за да може да се превърне в "таралеж", който Китай трудно ще атакува.

Тайван тества нови ракети "земя-земя", за които медиите твърдят, че имат способността да нанасят удари дълбоко в Китай, което потенциално дава на острова способността да атакува далечни китайски авиобази и командни центрове.

Китай също така предупреди САЩ, че ще предприеме необходимия отговор за "репресиите на САЩ срещу китайските медии".

По- рано държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че Държавният департамент определя операциите на САЩ на още шест китайски медийни компании като чуждестранни мисии, ход, който според него има за цел да отблъсне комунистическата пропаганда.

САЩ обявиха още шест китайски медии за чуждестранни мисии

САЩ обявиха още шест китайски медии за чуждестранни мисии

САЩ обявиха още шест китайски медии за чуждестранни мисии