Докато САЩ се подготвят за дългосрочна конкуренция с противници като Китай и Русия, Министерството на отбраната разкрива нови планове за укрепване на американската мрежа от съюзи и партньорства. "Нашата глобална плеяда от съюзници и партньори остава трайна сила, с която нашите конкуренти и противници просто не могат да се сравнят", каза министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър по време на събитие на "Атлантическия съвет".

Признавайки това критично предимство, Министерството на отбраната стартира две нови инициативи: ново "Ръководство за развитие на съюзи и партньорства" (GDAP) и усилие за модернизиране на отбранителната търговия. Както обясни Еспър, САЩ не могат да "приемат нашата дългогодишна мрежа от взаимоотношения за даденост" и тези нови програми ще помогнат за поддържането на "асиметрично предимство" пред Русия и Китай.

Ето бърз поглед към това, което Еспър каза за важността на съюзниците в конкуренцията на великите сили, новите инициативи за укрепване на американските партньорства и как САЩ и техните съюзници могат да отблъснат заплахите от Пекин и Москва:

Тайното оръжие на САЩ: Приятелите 

Нарастващите китайски и руски заплахи: Въпреки че Съединените щати продължават да се сблъскват с широк спектър от заплахи, от неразпространение на ядрено оръжие до международен тероризъм, Еспър твърди, че най-голямото предизвикателство за националната сигурност на САЩ е нарастващата агресия на Русия и Китай. "Нашите основни конкуренти, Китай и Русия, бързо модернизират своите въоръжени сили и използват нарастващата си сила, за да игнорират международното право, да нарушат суверенитета на държавите и да изместят баланса на силите в тяхна полза", каза той.

Китайската военна провокация в Южнокитайско море и незаконната анексия на Крим от Русия и нахлуването в Украйна "демонстрират наглите опити да унищожат автономията на другите и да подкопаят устойчивостта и сплотеността на страните и институциите, критични за сигурността на САЩ, включително НАТО", добави той.

Враговете на САЩ нямат приятели: Докато усилията за модернизация на Пекин и Москва са обезпокоителни, Еспър твърди, че и на двете страни липсва ключов инструмент за международно влияние: партньорства.

"Китай и Русия вероятно имат по-малко от десет съюзници взети заедно", а техните нарушения на международното право ще затруднят още повече намирането на надеждни партньори.

Исторически (но не неизбежни) връзки: Съединените щати, за разлика от тях, се радват не само на обширна "мрежа от съюзници и партньори", но и на взаимоотношения, които са "вкоренени дълбоко в общите ни ценности и интереси, преживяват бурите на история и остават гръбнакът на международния ред, основан на правила", обясни Еспър.

Макар че това означава, че Съединените щати имат предимството да знаят, че съюзници и партньори ще се притекат, за да помогнат по време на нужда, Еспър предупреди, че "способността ни да поддържаме това предимство не е предопределено, нито можем да приемаме дългогодишната си мрежа от връзки за даденост."

GDAP: Пътна карта за укрепване на партньорствата

Конкуренцията с велики сили изисква глобален подход: Като признание за важността на съживяването на тези отношения, Еспър стартира GDAP като "първи по рода си, всеобхватен, стратегически подход за укрепване на съюзи и изграждане на партньорства".

Докато "в миналото международните ни ангажименти се ръководеха от регионалните приоритети и интереси", Съединените щати сега са изправени пред "епоха на конкуренция на велики сили, която има глобален характер", която ще изисква "общ набор от приоритети ... които ще стимулират взаимодействието ни с чуждестранните ни партньори и ще подобрят нашата ефективност."

Изчерпателно ръководство за съвместна работа: Еспер обясни, че GDAP ще позволи на Министерството на отбраната "да даде приоритет, да приведе в съответствие и да синхронизира нашите дейности за сътрудничество в областта на сигурността в дял 10 (от Кодекса на САЩ), за да изгради партньорски капацитет, по-добре да формулира нуждите от приоритетни съюзнически и партньорски бойни роли чрез бъдещо планиране на силите, фокусирайки усилията си, за да им помогне да оформят своите военни части в по-способни сили, измервайки и проследявайки нашия напредък в широк спектър от инструменти, с които разполага Министерството на отбраната. "

Да говорим в един глас: Еспър призна, че международните партньори често са объркани какво точно искат политиците в САЩ от тях, тъй като американските военни командири и политически лидери често изпращат противоречиви послания. GDAP ще гарантира, че срещите на лидерите са стандартизирани в Министерството на отбраната, така че партньорите да получават ясна и последователна комуникация от Съединените щати.

Инициативата ще има за цел и да разшири участието на чуждестранни военни в професионалното военно образование в САЩ, за да подготви "следващото поколение чуждестранни лидери, които да учат заедно с нашите най-добри и най-ярки".

САЩ се нуждаят от по-силни и оборудвани съюзници

Задължително споделяне на тежестта: Тези партньорства ще бъдат ефективни при посрещане на предизвикателствата, поставени от Китай и Русия, само ако съюзниците активно допринасят за военното възпиране и военните способности, добави Еспър.

"За да се преодолеят все по-сложните заплахи през 21 век и да се защитят нашите общи ценности, не може да има свободни ездачи в нашата обща сигурност". Той отбеляза напредъка, постигнат от съюзниците в НАТО при изпълнение на обещанието да похарчат поне 2% от БВП за отбрана и да увеличат общите разходи за отбрана със 130 милиарда долара от 2016 г. насам.

Разширяване на целта от 2% отвъд НАТО: Еспър коментира, че подобни ангажименти на членовете на НАТО трябва да се разпростират върху всички американски съюзници. "Очакваме всички съюзници да инвестират повече в отбрана, най-малко 2% от БВП," каза той.

"Очакваме те да бъдат готови и способни да се разгърнат, когато се появят проблеми. И ние очакваме те да застанат рамо до рамо със САЩ в борбата с Китай и руската агресия."

COVID само увеличи нуждата от споделяне на тежестта: Еспър добави, че пандемията с COVID-19 е наложила сериозни финансови разходи за икономиките по света, "заплахите за нас днес не са намалели, а са се задълбочили, докато страните се обръщат навътре за да се възстановят, нашите конкуренти се стремят да се възползват от глобалната криза."

Той отново потвърди, че Съединените щати очакват от своите съюзници да "застанат рамо до рамо със САЩ в борбата с Китай и руската агресия".

Осигуряване на достъп до ресурси: Съединените щати също могат да направят повече, за да гарантират, че съюзниците им разполагат с подходящото оборудване за възпиране на Русия и Китай, добави Еспър.

Новата програма за модернизация на отбраната на Министерството на отбраната, обясни той, ще се опита да ускори процесите на износ на въоръжение, които "често са твърде бавни, непрозрачни и сложни", като същевременно се конкурира с "Китай и Русия, чиито държавни индустрии могат да постигнат бърз военен износ по начини, по които ние не можем - и никога не бихме искали, в много случаи."

Това от своя страна може да попречи на усилията на САЩ за изграждане на отношения за сигурност със страни, в чиито мрежи за сигурност са проникнали китайско и руско оборудване.

Фокус върху основните приоритети: Еспър обясни, че Пентагонът ще се съсредоточи върху четири ключови области за реформа на износа: изискване за "възможност за ранен износ за критични оръжейни системи"; създаване на "гъвкава рамка за освобождаване на технологиите"; приоритизиране на "държави или способности или и двете за улавяне или запазване на ключови пазари"; и подобряване на "предсказуемостта на международното търсене за информиране на търговските инвестиции и увеличаване на индустриалния капацитет".

Пентагонът ще пусне и нова опция "за продажби на чуждестранни военни", което ще "проследи най-важните случаи, за да се гарантира, че нашите партньори получават оборудването и системите, от които се нуждаят, когато имат нужда от тях".

Това ще позволи на служителите да "дават приоритет на случаите, които повишават леталността и тяхната оперативна съвместимост със Съединените щати, дават възможност за вътрешната индустриална база и да отхвърлят ​​производствата на Китай и Русия".

Глобална мрежа: Еспер подчерта, че "конкуренцията на великите сили изисква от нас да се ангажираме с всяка държава по-стратегически, независимо от нейния размер". В Европа това означава преосмисляне на позицията на американските сили, за да се възпре най-добре Русия.

Еспър отбеляза, че неотдавнашните срещи в България, Румъния, Полша и Прибалтика могат да означават, че има "реалната възможност за поддържане на 2-ри полк трайно в някои от тези страни (2-ри полк, известен също като 2-ри драгунски, е действащ пехотен и кавалерийски полк на армията на САЩ в Европа, с гарнизон във Вилсек, Германия б.р.)".

В Индо-тихоокенаския регион Еспър отбеляза, че той и държавният секретар на САЩ Майк Помпео ще пътуват до Индия следващата седмица за втори кръг от американско-индийски дискусии "2+2", за да засилят сътрудничеството си, докато той стана първият министър на отбраната на САЩ в малката тихоокеанска островна държава Палау за консултации.

Работейки както с големи, така и с малки държави, Еспър заяви, че "заедно ще продължим да възпираме конфликта, да запазваме мира и да защитаваме свободния и отворен ред, който ни е служил толкова добре и ще продължи за още много поколения напред."

Нито една страна не е твърде малка или твърде далече от Вашингтон

Нито една страна не е твърде малка или твърде далече от Вашингтон

И никой американски министър на отбраната никога не е посещавал малкия тихоокеански архипелаг Палау, досега