НАТО трябва да актуализира стратегическата си концепция в светлината на действията на Русия и Китай и новите заплахи от тероризъм. Това съобщи в сряда генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция преди срещата на министрите на отбраната на алианса, цитиран от ТАСС.

"Трябва да разберем, че през последните 10 години видяхме фундаментални промени в областта на сигурността. И дойде моментът да модернизираме, адаптираме, преразгледаме стратегическата концепция на НАТО, защото сме свидетели на една по-напориста Русия, възхода на ДАЕШ, нарастването на тероризма, нарастването на кибер заплахите, проблемите с изменението на климата. Виждаме промяна в баланса на силите с Китай", каза той.

Министрите на отбраната на НАТО ще вземат решение в четвъртък да създадат нов космически център за алианса в авиобазата Рамщайн в Германия. "Очаквам утре да бъде постигнато споразумение за създаването на нов космически център в Рамщайн в Германия", добави Столтебнерг.

Общите военни разходи на държавите от НАТО през 2020 г. ще възлязат на 1,09 трилиона долара, което е с почти 61 млрд. долара повече от 2019 г. Това се посочва в публикуван в сряда статистически доклад за военните разходи на алианса.

От тези пари американските разходи за отбрана ще възлязат на 784,95 млрд. долара, докато европейските и канадските ще са 307,53 млрд. долара.

Китай обясни на САЩ, че докато правят военни съюзи, КНР и Русия работят за мир по света

Китай обясни на САЩ, че докато правят военни съюзи, КНР и Русия работят за мир по света

САЩ обективно да оценят отношенията си с Китай и Русия, "възприемат ни като съперник, това е грешна преценка"

НАТО подкрепя удължаването на Договора за мерки за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (Нов СТАРТ) и приветства напредъка в тази посока. "Сега на карта е бъдещето на Нов СТАРТ, който изтича следващата година. Приветстваме постигнатия напредък през последните дни. Не трябва да изпадаме в ситуация, в която нямаме договор", обясни Столтенберг.

Столтенберг изрази надежда, че Русия и САЩ ще постигнат споразумение. "Сега няма да навлизам по-дълбоко, просто ще кажа, че приветствам изявленията, направени от Русия и САЩ. Надявам се, че тези стъпки ще доведат до споразумение между РФ и САЩ", добави той.

Генералният секретар на НАТО също отбеляза, че удължаването на START-3 ще даде "допълнително време за работа по включването на Китай в режима за контрол на стратегическите оръжия".

Според него Северноатлантическият алианс е уверен, че ще запази ролята си независимо от резултата от изборите в САЩ. "Разбира се, да. Независимо от резултатите от изборите, това ще бъде така, тъй като това е в интерес както на Европа, така и на Северна Америка", каза той.

НАТО все още не е решило дали перспективите за членство на Украйна и Грузия ще бъдат взети предвид в плановете за развитие на алианса до 2030 г., каза Столтенберг, отговаряйки на въпрос на украински журналисти.

"По-късно тази година ще бъде представен доклад на експертна група (относно плановете за трансформация на НАТО до 2030 г.) и въз основа на този доклад ще представя предложенията си по този въпрос на среща на външните министри на Алианса в края на тази година", каза Столтенберг. "Разбира се, ще се консултирам и с партньори, включително Украйна и Грузия."

"Грузия и Украйна са много ценни партньори, НАТО отдава голямо значение на това партньорство. Тези страни участват в операции на НАТО, но те са важни и с оглед на нарастващото стратегическо значение на Черноморския регион", подчерта той.

По време на срещата на върха в Букурещ през април 2008 г. Северноатлантическият алианс обеща на Украйна и Грузия, че ще бъдат "в крайна сметка приети в НАТО", когато изпълнят всички критерии за членство. Не е посочена времева рамка за този процес.

Столтенберг подкани Грузия да ускори подготовката си за НАТО

Столтенберг подкани Грузия да ускори подготовката си за НАТО

Страната "е постигнала голям успех в реформирането на армията" и провеждането на "демократични реформи"

Разходите за отбрана на страните членки на НАТО продължават да нарастват през 2020 г. въпреки новата пандемия с коронавирус, каза Столтенберг. "За шеста поредна година наблюдаваме увеличение на разходите. Тази година увеличението беше 4,3% и очакваме тази тенденция да продължи", каза той.

НАТО участва активно в борбата срещу втората вълна на пандемията, като доставя лекарства на страните от алианса и разполага полеви болници, каза генералният секретар.

Според него, всичко показва, "че е настъпил моментът за стартиране на процеса на разработване на нов документ, необходимо е да се реши как ще изглежда новата стратегия". Обсъждането на планове за подготовка на нова стратегическа концепция за НАТО не се планира да бъде разгледано подробно на предстоящата видеоконференция на министрите на отбраната на алианса в четвъртък и петък, но през декември ще бъде представен доклад на експертна група за възможните контури на бъдещия документ.

"Въз основа на този доклад и консултации със страните от алианса ще изготвя предложенията си за срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на НАТО през 2021 г. и след това те ще вземат решение".

Настоящата стратегическа концепция на НАТО бе приета на срещата на върха на Алианса през 2010 г. в Лисабон. Като част от тази среща тогава се проведе отделна среща на върха на Русия и Северноатлантическия алианс, на която страните направиха сериозен опит за подобряване на двустранните отношения след конфликта Грузия-Южна Осетия през август 2008 г., по време на която Брюксел предостави широка дипломатическа подкрепа на Тбилиси.

В Лисабон Русия и НАТО потвърдиха продължаващата си политика на развитие на стратегическо партньорство, но през следващите години тези усилия бяха подкопани от разполагането на система за противоракетна отбрана на НАТО по руските граници, пише ТАСС.

След обединението на Крим с Русия, алиансът замрази практическото сътрудничество с Русия и започна открито да провежда политика на ограничаване срещу Москва, връщайки се към изпълнението на исторически програмираната си функция.

Сега НАТО възнамерява да приведе стратегическата си концепция в съответствие с тази нова реалност.

САЩ ще държат постоянно механизирана бригада близо до Русия, може и в България

САЩ ще държат постоянно механизирана бригада близо до Русия, може и в България

Също и в Полша и Румъния