САЩ обявиха, че искат незабавна среща с Русия за финализиране удължаването на ядрен договор, след като Москва подкрепи предложение на американците за замразяване броя на ядрените бойни глави, информира АФП.

"Ние приветстваме готовността на Руската Федерация за постигане на напредък по въпроса за контрола на ядрените оръжия", каза говорител на Държавния департамент на САЩ.

Нов СТАРТ: Русия предложи на САЩ замразяване на броя на ядрените глави за 1 г.

Нов СТАРТ: Русия предложи на САЩ замразяване на броя на ядрените глави за 1 г.

Миналата седмица САЩ отхвърлиха руско предложение за безусловно удължаване

"САЩ са подготвени да се срещнат веднага за финализиране на споразумение. Ние очакваме Русия да упълномощи дипломатите си, за да направят същото", добави представителят.

Русия съобщи, че е готова да замрази общия брой на ядрените бойни глави, ако САЩ направят това за удължаване на ядрения договор Нов СТАРТ с една година.

Миналата седмица САЩ отхвърлиха руско предложение за безусловно удължаване на договора с една година. Вашингтон подчерта, че всяко предложение, което не предвижда замразяване на всички ядрени бойни глави, е без изглед за успех.

Путин предложи на САЩ да удължат Нов СТАРТ с една година

Путин предложи на САЩ да удължат Нов СТАРТ с една година

Путин се похвали, че Русия притежава нови оръжия

Преди дни Вашингтон обяви, че има принципна договореност с Русия за удължаване на Нов СТАРТ, но Москва отрече.

Нов СТАРТ е последният голям ядрен договор, който все още е в сила. Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп се опитва безуспешно към този момент да принуди Китай да участва на преговорите за договора, който ограничава ядрените бойни глави на САЩ и Русия до 1550.

Договорът изтича на 5 февруари 2021 г., ако не бъде удължен. По-рано Путин предложи да се удължи за пет години без предварителни условия. Но САЩ предлагат да се продължи за по-кратък период.

САЩ обявиха, че имат принципна договореност с Русия за Нов СТАРТ, Москва отрече

САЩ обявиха, че имат принципна договореност с Русия за Нов СТАРТ, Москва отрече

Нов СТАРТ е последният голям ядрен договор

Доналд Тръмп обяви, че изтегля САЩ от Договора "Открито небе". Той изтегли САЩ и от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват от 1987 г. и ядрената сделка на бившия президент Барак Обама с Иран.

САЩ и Русия имат по повече от 6000 ядрени бойни глави през 2019 г., докато Китай притежава 290.