САЩ обявиха, че са постигнали принципно съгласие с Русия за удължаване на договора Нов СТАРТ, но Москва бързо отхвърли условията на американците, информира АФП.

САЩ отчита "значителен напредък" в преговорите с Русия за Нов СТАРТ

САЩ отчита "значителен напредък" в преговорите с Русия за Нов СТАРТ

След дипломатическа среща в Хелзинки

Нов СТАРТ е последният голям ядрен договор, който все още е в сила. Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп се опитва безуспешно към този момент да принуди Китай да участва на преговорите за договора, който ограничава ядрените бойни глави на САЩ и Русия до 1550. Договорът изтича на 5 февруари 2021 г.

Три седмици преди президентските избори в САЩ американската администрация обяви, че ще подкрепи удължаване на договора, но не посочи за какъв период.

Ние всъщност сме склонни да удължим договора Нов СТАРТ за определен период от време, ако те в замяна се съгласят да ограничат - замразят - ядрения си арсенал, каза преговарящият от страна на САЩ Маршал Билингсли.

Швеция настоя за удължаване на договора Нов СТАРТ

Швеция настоя за удължаване на договора Нов СТАРТ

Тръмп изтегли страната от редица международни договори, но изразява интерес да запази Нов СТАРТ

Вярваме, че има принципно споразумение на най-високо ниво в нашите две правителства, добави той пред американската Фондация "Херитидж".

Дипломатът съкрати обиколка в Азия миналата седмица, за да се срещне с руския си колега Сергей Рябков в Хелзинки. Американският дипломат усеща, че може да бъде постигнат компромис.

Но заместник-министърът на външните работи на Русия отговори, че искането на САЩ за временно замразяване на ядрената работа е "неприемливо предложение".

Москва: Шансът за удължаване на Нов СТАРТ е минимален

Москва: Шансът за удължаване на Нов СТАРТ е минимален

Русия не е готова да удължи договора Нов СТАРТ със САЩ

"Ако американците са в съгласие с документите, които им предадохме, споразумение може да бъде постигнато дори още утре", отбеляза Рябков.

"Но с толкова много различия, не мога да си представя на каква основа нашите колеги във Вашингтон излагат такива теории", подчерта руският дипломат пред РИА Новости.

Използвайки подобен език, Билингсли заяви, че Русия трябва да приеме предложенията на САЩ в неговото "джентълменско споразумение" с Рябков.

"Готови сме да сключим това споразумение. Можем да го направим утре. Но Москва ще трябва да покаже политическа воля, за да се случи", убеден е Билингсли.

САЩ искат Русия да прекрати ядрените дейности за определен период и да позволи проверка.

Американският дипломат изтъкна, че САЩ ще приемат реципрочни инспекции.

Ако ние знаем нещо за руснаците, то е, че те постоянно нарушават договора, убеден Билингсли.

Джо Байдън, съперникът на Тръмп на президентските избори, подкрепя удължаване на Нов СТАРТ. Според него договорът осигурява стратегическа стабилност между САЩ и Русия.

Билингсли коментира още, че САЩ продължават да настояват Китай да се присъедини на преговорите.

Всичко, което ние договорим с руснаците трябва да позволи включване и на китайците на преговорите, смята той. Американският дипломат призова за по-голям международен натиск върху Китай.

Но Пекин повтори позицията си, че не вижда смисъл да участва на преговорите, тъй като на Земята има само две държави с най-голям ядрен арсенал, а не три.

Договорът изтича на 5 февруари 2021 г., ако не бъде удължен. Руският лидер Владимир Путин предложи да се удължи за пет години без предварителни условия. Но САЩ предлагат да се продължи за по-кратък период.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изтегли страната от редица международни договори, но изразява интерес да запази Нов СТАРТ, подписан от бившия президент Барак Обама и бившия руски президент Дмитрий Медведев през 2010 г. Договорът ограничава стратегическите ядрени оръжия на двете страни до 1550 единици.

Доналд Тръмп обяви, че изтегля САЩ от Договора "Открито небе". Той изтегли САЩ и от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват от 1987 г. и ядрената сделка на бившия президент Барак Обама с Иран.

САЩ и Русия имат по повече от 6000 ядрени бойни глави през 2019 г., докато Китай притежава 290.