Швеция поиска удължаване на Договора между Съединените американски щати и Руската федерация за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (Нов СТАРТ) и призовава Китай да се присъедини към преговорите по този въпрос.

Това заяви шведският премиер Стефан Льовен на 75-та сесия на Общото събрание на ООН в събота, цитиран от ТАСС.

"Тази година се отбелязва и 75-та годишнина от атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки. Тя служи като трагично напомняне за катастрофалните хуманитарни последици от използването на ядрени оръжия," каза той.

Нов СТАРТ изтича през февруари 2021 г.., освен ако Москва и Вашингтон не се споразумеят да го подновят.

Китай отказа да участва в преговорите за ядрени оръжия с Русия и САЩ

Китай отказа да участва в преговорите за ядрени оръжия с Русия и САЩ

А САЩ реши първо да се споразумее с Русия и после да притиска Китай

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изтегли страната от редица международни договори, но изразява интерес да запази Нов СТАРТ, подписан от бившия президент Барак Обама и бившия руски президент Дмитрий Медведев през 2010 г. Договорът ограничава стратегическите ядрени оръжия на двете страни до 1550 единици.

Но администрацията на САЩ настоява и Китай да участва на преговорите. Ядреният арсенал на Китай продължава да се разраства, но е значително по-малък от тези на Русия и САЩ.

Доналд Тръмп обяви, че изтегля САЩ от Договора "Открито небе". Той изтегли САЩ и от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват от 1987 г. и ядрената сделка на бившия президент Барак Обама с Иран.

САЩ и Русия имат по повече от 6000 ядрени бойни глави през 2019 г., докато Китай притежава 290.

Китайското правителство обяви през август, че няма намерение да участва в каквито и да е тристранни преговори за контрол на оръжията с Русия и САЩ.