Китайското правителство няма намерение да участва в каквито и да е тристранни преговори за контрол на оръжията с Русия и САЩ. Така официалният представител на Министерството на външните работи на КНР Жао Лицян коментира въпрос на ТАСС, че САЩ възнамеряват да разширят Договора за намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия с Русия, а след това да разработят ново споразумение в тази област с участието на Китай.

"Китай няма намерение да се присъединява към така наречените тристранни преговори за контрол на оръжията с Русия и САЩ. Тази наша позиция е ясна и последователна", обясни той.

Русия и САЩ със сериозни различия след поредния кръг преговори за Нов СТАРТ

Русия и САЩ със сериозни различия след поредния кръг преговори за Нов СТАРТ

Топката е в полето на Русия

"Новият договор за мерки за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (Нов СТАРТ, известен още като START III) е единственото останало двустранно споразумение за ядрено разоръжаване между САЩ и Русия. Поддържането му засяга не само стратегическата сигурност на двете страни, но и глобална стратегическа стабилност", добави той.

"САЩ и Русия трябва да поддържат диалог за разширяването на този договор и да допринасят за поддържането на международния мир и сигурност. Също така САЩ, като собственик на най-големия ядрен арсенал в света, трябва да следват консенсуса на международната общност и честно да изпълняват своите специални и първични задължения в областта на ядреното разоръжаване".

"Трябва значително да намалят запасите си от ядрено оръжие, за да създадат благоприятни условия за други страни да се присъединят към многостранните преговори за ядрено разоръжаване", допълни той.

Междувременно САЩ се отказаха от искането си Китай да участва в текущите преговори за контрол на ядреното оръжие с Русия, съобщава Axios, след интервю със специалния представител на президента на САЩ за контрол на оръжията Маршал Билингсли във връзка с новата среща във Виена със заместник-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков.

САЩ планират разполагане на ракети със среден обхват в Азия

САЩ планират разполагане на ракети със среден обхват в Азия

САЩ разработват хиперзвукови оръжия в няколко направления

"Администрацията на Тръмп се отказа от искането си Китай да участва във всякакви ядрени преговори. Сега тя цели да постигне политическо споразумение с Русия и след това да окаже натиск върху Китай да се присъедини към преговорите и в крайна сметка, към споразумението ", се казва в публикацията. Този извод се подкрепя от изказването на Билингсли: "Настъпи промяна."

Според специалния представител на Trymp, той e представил на Рябков в австрийската столица условията за сключване на споразумение въз основа на "ясен мандат", формулиран за преговорния екип на САЩ от президента Доналд Тръмп.

От гледна точка на Билингсли, който работи в структурата на Държавния департамент на САЩ, в момента "топката е от страната на руското поле".

Според американския дипломат, САЩ имат "амбивалентни" чувства към разширяването на Договора нов СТАРТ.

САЩ са готови да се съгласят на разширяване на това споразумение, ако Русия подкрепи рамката за бъдещо, по-амбициозно споразумение за по-нататъшно намаляване на ядрените арсенали, заяви Билингсли.

В същото време той потвърди, че от гледна точка на Вашингтон подобно споразумение трябва да засегне не само всички видове ядрени бойни глави на Русия и САЩ, но и да включва Китай.

Договорът за мерки за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия е подписан от САЩ и Русия през 2010 г. Според неговите условия всяка страна намалява стратегическите си настъпателни оръжия по такъв начин, че седем години след влизането му в сила и след това, общите им количества не надвишават 700 разгърнати междуконтинентални балистични ракети, базирани на подводници балистични ракети и тежки бомбардировачи, 1550 бойни глави в тях, 800 разгърнати и неразгърнати пускови установки за всички видове ракети.

Договорът остава в сила за 10 години (до 5 февруари 2021 г.), освен ако не бъде заменен с последващо споразумение преди тази дата. Той може да бъде удължен за не повече от пет години (тоест до 2026 г.) по взаимно съгласие на страните.

САЩ ще си плати, че отвръща поглед от света

САЩ ще си плати, че отвръща поглед от света

В някакъв момент ще трябва да се приспособи към много различна глобална динамика