САЩ обмислят възможността за разполагане на ракети със среден обхват в азиатския регион, включително и в Япония.

Това заяви специалният представител на президента на САЩ по контрол над въоръженията Маршал Билингсли в интервю за японския бизнес вестник Nikkei, предаде ТАСС.

Болтън: Тръмп може да извади САЩ от НАТО преди изборите

Болтън: Тръмп може да извади САЩ от НАТО преди изборите

Тръмп може да приеме решение за изтегляне на всички сили на САЩ от Афганистан

Той отбеляза, че това е този вид отбранителна способност, която страни като Япония ще искат и ще имат нужда в бъдеще. По думите му САЩ искат да преговарят с "колегите и съюзниците си в Азия за непосредствената заплаха от нарастващия ядрен потенциал на Китай" и какви "отбранителни способности ще бъдат необходими в бъдеще, за да се защити съюзът" от такава заплаха.

Билингсли каза още, че в момента САЩ разработват хиперзвукови оръжия в няколко направления. Според него това ще стабилизира отбранителните способности в Азиатско-тихоокеанския регион, което ще гарантира защита на американските съюзници и че Китай няма да може да прибягва до военен шантаж.

САЩ и Русия може да се споразумеят за разоръжаване преди преговорите

САЩ и Русия може да се споразумеят за разоръжаване преди преговорите

На 17 и 18 август във Виена са преговорите за стратегическа стабилност

По-рано японската медия съобщи, че САЩ са започнали консултации с Япония за разгръщане на нови ракети със среден обхват след оттеглянето от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изтегли страната от няколко договора: Договор "Открито небе", Договор за ликвидиране на ракетите със среден обхват от 1987 г. и ядрената сделка на бившия президент Барак Обама с Иран.