САЩ могат да сключат споразумение с Русия в сферата на ядреното разоръжаване в двустранен формат, но разчитат, че на негова основа ще се договорят с Китай.

Това пише ТАСС, позовавайки се на специалния представител на президента на САЩ по контрол над въоръженията Маршал Билингсли в интервю за японския бизнес вестник Nikkei, публикуван в неделя в предварителните преговори между Русия и САЩ във Виена.

"Смятам, че това е много благоразумен подход, първо за това, че може да се договорим с Русия, това стана основа на споразумението, че бихме искали да се присъедини Китай", каза той.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп вече заяви, че Вашингтон първо възнамерява да проведе преговори с Москва за контрол на оръжията, а след това САЩ и Русия ще започнат диалог с Китай заедно.

Във Виена на 17-18 август ще се проведат преговори за стратегическа стабилност между специалния представител на президента на САЩ за контрол на оръжията Маршал Билингсли и заместник-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков.

Предишни преговори между Рябков и Билингсли се проведоха на 22 юни в австрийската столица. Американският държавен секретар Майкъл Помпео заяви миналата седмица, че Москва и Вашингтон постигнаха напредък в преговорите за контрол на оръжията и че САЩ очакват нова среща по тази тема в близко бъдеще. Той отново изрази надежда за участието на Пекин в тези преговори.