Русия не е готова да удължи договора Нов СТАРТ със САЩ при условията на Вашингтон. Това съобщи заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, цитиран от ТАСС и РИА Новости.

Рябков каза, че шансът за удължаване на договора е минимален. Той подчерта, че Москва няма да участва в нова въоръжена надпревара. По думите му в ущърб на Русия е това, че в договора не влизат оръжейни системи, които САЩ в момента създават.

Русия и САЩ със сериозни различия след поредния кръг преговори за Нов СТАРТ

Русия и САЩ със сериозни различия след поредния кръг преговори за Нов СТАРТ

Топката е в полето на Русия

Американският дипломат Маршал Билингсли заяви в интервю за руски вестник, че Москва трябва да се съгласи на общ меморандум със САЩ за удължаване на договора преди президентските избори през ноември.

Договорът изтича на 5 февруари 2021 г., ако не бъде удължен. Руският лидер Владимир Путин предложи да се удължи за пет години без предварителни условия. Но Билингсли обяви, че САЩ предлагат да се продължи за по-кратък период.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изтегли страната от редица международни договори, но изразява интерес да запази Нов СТАРТ, подписан от бившия президент Барак Обама и бившия руски президент Дмитрий Медведев през 2010 г. Договорът ограничава стратегическите ядрени оръжия на двете страни до 1550 единици.

Доналд Тръмп обяви, че изтегля САЩ от Договора "Открито небе". Той изтегли САЩ и от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват от 1987 г. и ядрената сделка на бившия президент Барак Обама с Иран.

САЩ и Русия имат по повече от 6000 ядрени бойни глави през 2019 г., докато Китай притежава 290.

Междувременно Рябков заяви, че Москва не се страхува от потенциални санкции на САЩ заради оръжейни сделки с Иран.

"Не се страхуваме от санкции на САЩ, свикнахме с тях. Няма да засегнат политиката ни по никакъв начин. Нашето сътрудничество с Иран е разнообразно, сътрудничеството в отбраната ще прогресира, като това ще зависи от нуждите на двете страни и взаимното желание", отбеляза той.