Специалният пратеник на САЩ за контрол на оръжията Маршал Билингсли заяви, че руско-американските преговори в Хелзинки са позволили да се постигне "значителен напредък", съобщава "Спутник".

В Туитър американският дипломат благодари на президента на Финландия Саули Нийнистьо за гостоприемството.

"Благодаря на президента Нийнистьо и на чудесния народ на Финландия за гостоприемството им при толкова важните преговори за контрола на ядрените оръжия между Съединените щати и Русия. Значителен напредък", написа Билингсли, който се срещна в Хелзинки с руския зам.-министър на външните работи Сергей Рябков.

Русия и САЩ със сериозни различия след поредния кръг преговори за Нов СТАРТ

Русия и САЩ със сериозни различия след поредния кръг преговори за Нов СТАРТ

Топката е в полето на Русия

През септември Билигсли заяви, че САЩ могат да подпишат с Русия "още утре" предварителен президентски меморандум за изготвянето на нов договор, който да замени Новия договор СТАРТ (Договор за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия).

Вашингтон настоява това рамково споразумение да включва клауза за участието на Китай в новия дългосрочен договор.

Билигсли предложи и споразумението СТАРТ III да бъде удължено за срок под 5 години, докато се съставя президентският меморандум.

Чрез Новия договор СТАРТ, известен и като СТАРТ III, САЩ и Русия се ангажираха да намалят бойния си арсенал до 700 ракети и 1550 ядрени глави до 5 февруари 2018 г.

Подписан през 2010 г., договорът влезе в сила през 2011 г. за период от 10 години, който може да бъде удължен с 5 години. В случай че не бъде подновен, договорът изтича през февруари 2021 г.

Руско-американските преговори за удължаване на договора бяха в застой зарази взаимни опасения от двете страни за разработването на нови оръжия.

САЩ обмислят краткосрочно удължаване на Нов СТАРТ с Русия

САЩ обмислят краткосрочно удължаване на Нов СТАРТ с Русия

Според плана Белият дом временно ще удължи Нов СТАРТ