Русия и САЩ ще проведат разговори за стратегическата стабилност в Хелзинки на 5 октомври, съобщава ТАСС, позовавайки се на Министерството на външните работи на Русия, предаде "Ройтерс".

Москва и Вашингтон преговарят за удължаване на Нов СТАРТ, който изтича през февруари. Русия вижда минимални шансове за удължаването на договора, тъй като не приема поставените от американците условия.

Швеция настоя за удължаване на договора Нов СТАРТ

Швеция настоя за удължаване на договора Нов СТАРТ

Тръмп изтегли страната от редица международни договори, но изразява интерес да запази Нов СТАРТ

Договорът изтича на 5 февруари 2021 г., ако не бъде удължен. Руският лидер Владимир Путин предложи да се удължи за пет години без предварителни условия. Но САЩ предлагат да се продължи за по-кратък период.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изтегли страната от редица международни договори, но изразява интерес да запази Нов СТАРТ, подписан от бившия президент Барак Обама и бившия руски президент Дмитрий Медведев през 2010 г. Договорът ограничава стратегическите ядрени оръжия на двете страни до 1550 единици.

Москва: Шансът за удължаване на Нов СТАРТ е минимален

Москва: Шансът за удължаване на Нов СТАРТ е минимален

Русия не е готова да удължи договора Нов СТАРТ със САЩ

Доналд Тръмп обяви, че изтегля САЩ от Договора "Открито небе". Той изтегли САЩ и от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват от 1987 г. и ядрената сделка на бившия президент Барак Обама с Иран.

САЩ и Русия имат по повече от 6000 ядрени бойни глави през 2019 г., докато Китай притежава 290.