Руският президент Владимир Путин предложи Русия и САЩ да удължат договора Нов СТАРТ с най-малко една година без предварителни условия, информират АФП, "Ройтерс" и руски медии.

По време на среща на Съвета за сигурност на Русия Путин отбеляза, че през тази една година двете страни ще обсъдят всички параметри за контрол на оръжията.

САЩ обявиха, че имат принципна договореност с Русия за Нов СТАРТ, Москва отрече

САЩ обявиха, че имат принципна договореност с Русия за Нов СТАРТ, Москва отрече

Нов СТАРТ е последният голям ядрен договор

Лидерът на Русия също поиска от външния министър Сергей Лавров да формулира позицията на страната за договора, да я представи на САЩ и да се опита да получи от американците ясен и бърз отговор. Лавров обеща да го направи "възможно най-скоро".

Отделно Путин се похвали, че Русия притежава нови оръжия, които не съществуват в арсенала на САЩ, но въпреки това е готов да се обсъди въпроса с Вашингтон.

САЩ отчита "значителен напредък" в преговорите с Русия за Нов СТАРТ

САЩ отчита "значителен напредък" в преговорите с Русия за Нов СТАРТ

След дипломатическа среща в Хелзинки

Според него единственият останал договор със САЩ за ограничаване на оръжията е изпълнил целта си. Той предупреди, че е нежелателно отмяна на договора без постигане на алтернативно споразумение.

Преди дни Вашингтон обяви, че има принципна договореност с Русия за удължаване на Нов СТАРТ, но Москва отрече.

Нов СТАРТ е последният голям ядрен договор, който все още е в сила. Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп се опитва безуспешно към този момент да принуди Китай да участва на преговорите за договора, който ограничава ядрените бойни глави на САЩ и Русия до 1550. 

Швеция настоя за удължаване на договора Нов СТАРТ

Швеция настоя за удължаване на договора Нов СТАРТ

Тръмп изтегли страната от редица международни договори, но изразява интерес да запази Нов СТАРТ

Три седмици преди президентските избори в САЩ американската администрация обяви, че ще подкрепи удължаване на договора, но не посочи за какъв период.

Договорът изтича на 5 февруари 2021 г., ако не бъде удължен. По-рано Путин предложи да се удължи за пет години без предварителни условия. Но САЩ предлагат да се продължи за по-кратък период.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изтегли страната от редица международни договори, но изразява интерес да запази Нов СТАРТ, подписан от бившия президент Барак Обама и бившия руски президент Дмитрий Медведев през 2010 г. Договорът ограничава стратегическите ядрени оръжия на двете страни до 1550 единици.

Москва: Шансът за удължаване на Нов СТАРТ е минимален

Москва: Шансът за удължаване на Нов СТАРТ е минимален

Русия не е готова да удължи договора Нов СТАРТ със САЩ

Доналд Тръмп обяви, че изтегля САЩ от Договора "Открито небе". Той изтегли САЩ и от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват от 1987 г. и ядрената сделка на бившия президент Барак Обама с Иран.

САЩ и Русия имат по повече от 6000 ядрени бойни глави през 2019 г., докато Китай притежава 290.