Китай призовава САЩ да се откажат от мисленето от Студената война и да разгледат обективно отношенията си с Китай и Русия. Това съобщи в сряда на редовен брифинг официалният представител на китайското външно министерство Жао Лицян, цитиран от ТАСС.

"Китай няма да предизвика никого и няма да заема ничие място", каза той, коментирайки думите на американския министър на отбраната Марк Еспър, че САЩ са разработили цялостен подход за укрепване на военните съюзи и партньорства с други държави.

"Работим за осигуряване на мир и стабилност в целия свят. САЩ обаче ни възприемат като съперник. Това е грешна преценка", каза дипломатът. Според него "политиката на Китай спрямо САЩ е стабилна и последователна".

Еспър: САЩ готви сили срещу Китай и Русия във всяка точка на света
Обновена

Еспър: САЩ готви сили срещу Китай и Русия във всяка точка на света

Много страни "искат да са в екипа на САЩ, защото уважава народите и техния суверенитет"

"Призоваваме американските политици да се откажат от остарялото си мислене от Студената война и правилата за игра с нулева сума, настоятелно да разгледат обективно и справедливо китайско-американските отношения, както и отношенията си с Русия, настоятелно призоваваме САЩ да работи с Китай, за да върне китайско-американските отношения в коловоза на координация, сътрудничество и стабилност", добави Жао Лицян.

Във вторник министърът на отбраната Марк Еспър заяви, че политическият отдел на Пентагона е разработил първи по рода си цялостен стратегически подход за укрепване на съюзи и изграждане на партньорства с други държави.

Както посочи Еспър, по-рано този месец той подписа подготвена концепция, която ще повлияе на взаимодействието на САЩ във военната сфера със съюзници и партньори във всички региони. Той изрази увереност, че новата концепция също така ще позволи по-точно да се измери ефективността на американското военно сътрудничество със съюзници и партньори в чужбина и бързо да се коригира, ако е необходимо.

Еспър обяви също, че САЩ планират да засилят конкуренцията си с Русия и Китай за пазарите на оръжия и военно оборудване, по-специално да използват по-широко военния си износ като инструмент за стратегическа конкуренция с Китай и Руската федерация.

САЩ ще държат постоянно механизирана бригада близо до Русия, може и в България

САЩ ще държат постоянно механизирана бригада близо до Русия, може и в България

Също и в Полша и Румъния