Президентът на Република Палау Томас Раменгезау изпрати писмо до ръководителя на Пентагона Марк Еспър с призив за изграждане на американски военни бази на територията на островната държава, съобщава АФП.

"Искането на Палау към Съединените щати остава просто: изграждайте обекти за споделено ползване и след това идвайте и ги използвайте редовно", се посочва в писмото..

Президентът призовава САЩ да увеличат подкрепата за икономиката на Палау, тъй като "дестабилизиращите сили вече са предприели стъпки, за да се възползват" от икономическия спад след пандемията на коронавируса в малките островни държави като Палау.

Еспър посети официално посещение в Палау на 28 август и обвини Китай в "дестабилизиране" на ситуацията в Азиатско-Тихоокеанския регион.

АФП отбелязва, че посещението на Еспър е на фона на опитите на Вашингтон да се противопостави на стремежите на Пекин да увеличи влиянието си в слабо населените, но стратегически важни островни държави в Тихия океан.

Палау е островна държава, разположена в западната част на архипелага Каролински острови във Филипинско море на  Тихия море. Състои се от повече от 200 острова с обща площ 460 кв. км. и с население 18 хиляди души, няма собствена армия, а икономиката се основава на туризъм, натурално земеделие и риболов.

Нито една страна не е твърде малка или твърде далече от Вашингтон

Нито една страна не е твърде малка или твърде далече от Вашингтон

И никой американски министър на отбраната никога не е посещавал малкия тихоокеански архипелаг Палау, досега