Япония и САЩ в понеделник започнаха въздушни, морски и сухопътни учения около Япония в знак на демонстрация на сила в лицето на засилената китайска военна активност в региона, съобщава "Ройтерс".

Учението "Остър меч" е първото мащабно учение, откакто Йошихиде Суга стана министър-председател на Япония миналия месец с обещание да продължи военното натрупване, насочено към противодействие на Китай, който претендира за контролирани от Япония острови в Източнокитайско море.

САЩ, Япония, Индия и Австралия предупреждават Китай с голямо военноморско учение

САЩ, Япония, Индия и Австралия предупреждават Китай с голямо военноморско учение

Учението ще е край бреговете на Индия

Учението включва десетки бойни кораби, стотици самолети и 46 000 войници, моряци и морски пехотинци от Япония и САЩ. Провеждането до 5 ноември ще включва за първи път и обучение за кибер и електронна война.

"Ситуацията със сигурността около Япония става все по-тежка. Това ни дава възможност да демонстрираме силата на алианса между Япония и САЩ", каза генерал Коджи Ямазаки, върховният военен командир на Япония на борда на хеликоптероносача "Кага" във водите на юг от Япония.

Най-големият военен кораб в Япония е придружен от американския самолетоносач USS "Роналд Рейгън" и неговите ескортни миноносци. 248-метровият "Кага", който се връща от патрул в Южнокитайско море и Индийския океан, ще бъде ремонтирана още следващата година, за да е пригоден за самолети стелт F-35.

Русия провежда военни учения в Японско море

Русия провежда военни учения в Японско море

15 кораба атакуват вражески цели с крилати ракети

Този месец Суга посети Виетнам и Индонезия като част от усилията на Япония за укрепване на връзките с ключови съюзници от Югоизточна Азия. Това последва среща в Токио на Quad, неформална група от Индия, Австралия, Япония и САЩ, която Вашингтон вижда като опора срещу нарастващото регионално влияние на Китай. Пекин го заклейми като "мини-НАТО", целящо да сдържа Китай.

Япония е особено загрижена от нарастването на военноморската активност на Китай около спорните острови в Източнокитайско море.

Придружавайки генерал Ямазаки на "Кага", генерал-лейтенант Кевин Шнайдер, командващ американските сили в Япония, посочи скорошната дейност на Китай, която тревожи Вашингтон и Токио, включително новите закони за сигурност в Хонконг, които подкопаха автономията на територията, китайските военни бази изграждани на юг в Китайско море и тормозът над Тайван от китайските военни през последните няколко месеца.

Япония се готви за война, сухопътни и ракетни атаки за първи път от ВСВ

Япония се готви за война, сухопътни и ракетни атаки за първи път от ВСВ

С Tomahawk с обсег 2500 км стига до голяма част от Китай и руския далечен изток