Австралия ще участва в голямо военноморско учение край бреговете на Индия следващия месец, което ще събере заедно квартет от страни, притеснени от нарастващото влияние на Китай.

Индия, Япония, САЩ и - за пръв път от 2007 г. - Австралия ще вземат участие във военноморските учения "Малабар" през ноември, ход, който ще предизвика протест от страна на Китай, отбелязва "Франс прес".

Австралийският министър на отбраната Линда Рейнолдс късно вчера заяви, че учението е "демонстриране на нашата колективна решимост да подкрепим отворен и проспериращ Индо-Тихоокеански регион", което е често използвана алюзия за противодействие на авторитарната власт на Китай.

Министерството на отбраната на Индия уточни, че военноморското учение ще се проведе в Арабско море и Бенгалския залив, които са гореща точка за стратегическата конкуренция между Китай и Индия.

През последните няколко десетилетия Китай се опита да увеличи значително влиянието си в Мианмар, Шри Ланка, Пакистан и Бангладеш, което предизвика остра тревога в Ню Делхи.

Учението идва във време на дипломатическо напрежение между Китай и Австралия, икономическо напрежение между Китай и САЩ и военно напрежение между Китай и Индия.

Индия и Китай изпратиха десетки хиляди войници в затънтена погранична зона, след като през юни проведоха сражение, в което загинаха 20 индийски войници и неизвестен брой китайски войници.

Така нареченият "четириъгълник" е рекламиран като средство за противодействие на китайското влияние, включително на огромната инвестиция в модернизацията на Народната освободителна армия-флот на Китай, осъществявана от десетилетия.

Но групирането често e колебливо на фона на разногласия относно това колко да се противопоставят, да ограничат или ангажират Пекин.

Подновеното усилие за превръщане на "четириъгълника" във формален противовес на Китай включи преговори между външните министри на страните в Токио по-рано този месец.

На тази среща държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова азиатските съюзници да се обединят срещу "експлоатацията, корупцията и принудата" на Китай в региона.