Анулирането на всички пътувания от Държавния департамент на САЩ тази седмица включва планирано посещение в Тайван от посланик на САЩ в ООН Кели Крафт, заяви говорител на Държавния департамент, цитиран от "Ройтерс". 

Крафт трябваше да посети Тайван от сряда до петък, което накара Китай да предупреди, че Вашингтон си играе с огъня. Държавният секретар Майк Помпео заяви във вторник, че всички пътувания тази седмица са отменени, включително и неговото собствено пътуване до Европа, като част от прехода към новата администрация на Байдън.

Но европейски дипломати и други хора, запознати с въпроса, заявиха, че външният министър на Люксембург и висшите служители на Европейския съюз са отказали да се срещнат с него по време на планираното му европейско пътуване тази седмица.

Пътуването на Крафт в Тайван е друга част от усилията на Помпео и републиканската администрация на президента Доналд Тръмп да се придържат към строгия подход към Китай, преди избраният президент Джо Байдън да встъпи в длъжност на 20 януари.

Правителството на Тайван изрази "разбиране и уважение" към решението, но също така и съжаление.

"Министерството на външните работи съжалява, че посланикът на САЩ в ООН Кели Крафт не може да води делегация за посещение в Тайван от 13 до 15 януари, както е планирано, но приветства посланик Крафт да посети страната в подходящ момент в бъдеще", се казва в изявление.

Крафт трябва да напусне поста си, когато Байдън поеме президентския пост следващата седмица.

САЩ премахват ограничения в отношенията с Тайван

САЩ премахват ограничения в отношенията с Тайван

През ноември, Помпео заяви, че Тайван "не е част от Китай

Китай заяви, че е категорично против посещението. Представител на мисията на Китай към ООН в Ню Йорк призова Вашингтон да спре да "създава пречки" за отношенията между Китай и САЩ.

"Време е налудничавото ирационално поведение на определени хора да спре", каза китайският представител.

Пекин, който твърди, че самоуправляващият се остров е китайска територия, е разгневен от засилената подкрепа за Тайван от страна на администрацията на Тръмп, включително пътувания до Тайпе от висши американски служители, което допълнително обтяга китайско-американските отношения. Помпео заяви в събота, че премахва ограниченията за контактите между американските власти и техните тайвански колеги.

Китайските бойни самолети се приближиха до острова през август и септември по време на последните две посещения - съответно от министъра на здравеопазването и хуманитарните услуги на САЩ Алекс Азар и държавния секретар на САЩ по икономическия растеж, енергетиката и околната среда Кийт Крач.

Докато САЩ, както и повечето страни, нямат официални дипломатически връзки с Тайван, те са най-силният международен доставчик и доставчик на оръжие на острова, като са длъжни да помогнат на Тайван да осигури средства за защита по силата на Закона за отношенията с Тайван от 1979 г.

Китай плаши с "контраудар" заради контактите на САЩ с Тайван

Китай плаши с "контраудар" заради контактите на САЩ с Тайван

"Гордиев възел" между Китай, САЩ и Тайван