Държавният секретар на САЩ Майк Помпео отмени пътуването си до Европа в последния момент днес, след като външният министър на Люксембург и висши служители на Европейския съюз отказаха да се срещнат с него.

Това съобщи "Гардиън", като цитира свои източници.

Помпео: Няма по-агресивна US администрация срещу Русия от тази на Тръмп

Помпео: Няма по-агресивна US администрация срещу Русия от тази на Тръмп

Санкции на повече от 365 физически и юридически лица от Русия

Помпео, близък съюзник на Тръмп, се е опитал да се срещне с Жан Аселборн в Люксембург. Той беше малък, но ценен съюзник на НАТО.  Помпео планира да се срещне с него, преди да се срещне с лидерите на ЕС и най-големия дипломат на блока в Брюксел.

Графикът на посещенията на Помпео за последното му пътуване като част от  администрацията на президента Доналд Тръмп в Брюксел нямаше да включва срещи с ЕС или публични събития в НАТО.

Иран "скочи" на Помпео, отрича връзки с "Ал Кайда"

Иран "скочи" на Помпео, отрича връзки с "Ал Кайда"

Държавният секретар приключва катастрофална кариера, според Техеран

В изявление на Държавния департамент на САЩ промените се обясняват с преходния период, преди новоизбраният президент Джо Байдън да встъпи в длъжност на 20 януари.

Но според източници, събитията във Вашингтон са сред причините.

Припомняме, че днес Помпео и иранският външен министър Мохамед Зариф размениха остри реплики по повод на "Ал Кайда" и спонсорството на тероризма. Това даде повод на Зариф да определи кариерата на Помпео като катастрофална.