Китай заплаши с "контраудар" срещу ход на САЩ да отмени ограниченията за официални контакти с Тайван, докато нараства военното напрежение между Пекин и самоуправляващия се остров, съобщава "Франс прес".

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви в събота, че Вашингтон ще отмени "сложни вътрешни ограничения" относно контактите с Тайпе от дипломати, след година на засилващи се търкания между САЩ и Китай по различни теми, включително правата на човека, търговията и произхода на COVID-19 пандемията.

САЩ премахват ограничения в отношенията с Тайван

САЩ премахват ограничения в отношенията с Тайван

През ноември, Помпео заяви, че Тайван "не е част от Китай

Пекин настоява, че Тайван е неприкосновена част от Китай, която трябва да бъде възстановена, при необходимост със сила, и се противопоставя на всякакво дипломатическо признаване на демократичния остров.

Говорителят на китайското външно министерство подчерта, че Пекин "категорично осъжда" този ход и обвини САЩ в нарушаване на условията на дипломатическите отношения на Вашингтон с Пекин.

"Всякакво действие, което вреди на изконните интереси на Китай, ще получи решителен контраудар от Китай", предупреди говорителят, призовавайки Помпео да оттегли решението си или щял да се сблъска с "тежко наказание".

Безпрецедентна агресия на Китай към Тайван през 2020 г.

Безпрецедентна агресия на Китай към Тайван през 2020 г.

Рекордни 380 пъти китайски самолети са нахлули

Не е ясно какво означава промяната на практика, като Помпео каза, че комуникацията на американската администрация с Тайван ще се осъществява от Американския институт в Тайван (AIT), който е собственост на американското правителство и служи де факто като посолство.

AIT е основан през 1979 г., когато САЩ предоставят дипломатическо признание на континентален Китай съгласно историческо споразумение, изискващо от тях да прекратят официалното признаване на Тайван.

Ала Вашингтон остава твърд съюзник на Тайпе и е обвързан от Конгреса да му продава оръжия за самоотбрана. САЩ се противопоставят на всеки ход за промяна на настоящия статут на Тайван със сила.

Военното напрежение между континентален Китай и Тайван се засили през последната година, като достигна най-високите си нива от средата на 1990-те години, посочват някои анализатори.

Китайски самолети са извършили рекордните 380 нахлувания в отбранителната зона на Тайван миналата година.

Враждебността на Пекин се увеличи драстично, откакто Цай Ингвен спечели изборите за президент на Тайван през 2016 г. - тя отхвърля настояването на Пекин, че островът е част от "единен Китай".

Китай пак отхвърли преговори с Тайван

Китай пак отхвърли преговори с Тайван

Позиция на Пекин