Рекордни 380 пъти китайски самолети са нахлули в опознавателната зона за противовъздушна отбрана (ADIZ) на Тайван през 2020 г., обяви военен представител, цитиран от АФП.

Свързан с армията институт предупреди, че напрежението между Китай и Тайван е на най-високото равнище от средата на 90-те г. на миналия век.

Китай пак отхвърли преговори с Тайван

Китай пак отхвърли преговори с Тайван

Позиция на Пекин

Демократичен Тайван е под постоянна заплаха от инвазия на авторитарен Китай, който разглежда острова като китайска територия и се заканва един ден да си я върне.

Враждебността на Пекин към Тайван рязко се увеличи от 2016 г., когато тайванският президент Цай Ингвен встъпи в длъжност, тъй като тя се обявява против идеята, че островът е част от "Един Китай".

През миналата година са регистрирани безпрецедентен брой нахлувания на китайски изтребители, бомбардировачи и разузнавателни самолети в зоната за противовъздушна отбрана на Тайван.

"380-те нахлувания в нашата югозападна ADIZ през 2020 г. са много по-често от миналото", каза говорител на военното министерство.

Китай вкара 10 души в затвора, опитали се да избягат в Тайван от Хонконг

Китай вкара 10 души в затвора, опитали се да избягат в Тайван от Хонконг

Обвиняемите бяха сред 12 жители на Хонконг

"Това...представлява заплаха за региона и нашата национална сигурност", подчерта представителят.

Той добави, че китайски самолети са навлизали в зоната, за да изпитат военния отговор и за да окажат натиск върху противовъздушната отбрана.

В същото време Националният институт за изследвания в сферата на отбраната и сигурността предупреждава в годишен доклад за китайската армия, че китайската военна заплаха е на най-високото ниво от ракетната криза в Тайванския проток през 1996 г.

През 1996 г. Пекин изстреля ракети в протока, за да сплаши избирателите на първите демократични президентски избори на острова, което принуди Вашингтон да изпрати кораби в региона.

Джереми Хънг, съавтор на доклада, заяви, че китайски самолети са прелети в близост до Тайван и са навлизали във военната зона най-малко 110 дни през миналата година. Това е в сравнение със само 6 тренировъчни мисии край Тайван през 2016 г. и 20 мисии през 2017 г.

Хънг коментира, че агресивните военни действия на Пекин са предупреждение към Тайван да не прекрачва границата на фона на затоплените отношения между Тайпе и Вашингтон.