САЩ ще продължат да оказват военна помощ на "китайската провинция Тайван", пише ТАСС, цитирайки. изявление, публикувано от ръководителя на пресслужбата на Държавния департамент Нед Прайс.

"Ние ще продължим да подпомагаме Тайван в поддържането на достатъчни способности за самозащита. Нашият ангажимент към Тайван е непоклатим и допринася за поддържането на мира и стабилността в Тайванския пролив и в региона", заяви служителят на външното министерство.

"Съединените щати отбелязват със загриженост естеството на продължаващите опити на Китай да сплаши своите съседи, включително Тайван. Ние настояваме Пекин да спре да упражнява военен, дипломатически и икономически натиск върху Тайван и вместо това да участва в конструктивен диалог с демократично избраните представители на Тайван".

САЩ изпрати самолетоносач за свобода в Южнокитайско море и успокоение на съюзници

САЩ изпрати самолетоносач за свобода в Южнокитайско море и успокоение на съюзници

Контраадмирал: 30 г. плавам в тези води, чудесно е пак да съм в Южнокитайско море и да насърчавам свободата

САЩ ще продължат да "задълбочават връзките си с демократичнен Тайван" като част от "насърчаването на споделен просперитет, сигурност и ценности в Индо-Тихия океан", каза той.

"САЩ ще продължат да подкрепят мирното разрешаване на проблемите от двете страни на Тайванския пролив в съответствие с желанията и най-добрия интерес на хората от Тайван", добави Прайс.

По-рано говорителят на китайското външно министерство Жао Лидзян заяви, че САЩ трябва да спрат всякакви военни контакти с Тайван. Той призова "Съединените щати да спазват принципа на "един Китай" и разпоредбите на трите съвместни комюникете и незабавно да прекратят всички форми на контакт с Тайван, включително във военната област".

Дипломатът също така отбеляза, че Китай си запазва правото да "реагира в съответствие с развитието на ситуацията".

Китай плаши с "контраудар" заради контактите на САЩ с Тайван

Китай плаши с "контраудар" заради контактите на САЩ с Тайван

"Гордиев възел" между Китай, САЩ и Тайван