Американската ударна група, водена от самолетоносача USS Theodore Roosevelt, е влязла в Южнокитайско море, за да насърчи "свободата на моретата", съобщиха американските военни в неделя, в момент, когато напрежението между Китай и Тайван предизвика безпокойство във Вашингтон, съобщава "Ройтерс".

Американското индо-тихоокеанско командване заяви в изявление, че ударната група е влязла в Южнокитайско море в събота, същия ден Тайван съобщава за голямо нахлуване на китайски бомбардировачи и бойни самолети в своята зона за идентификация на ПВО в близост до островите Пратас.

Американската армия заяви, че ударната група ще провежда рутинни операции, "за да осигури свобода на моретата, да изгради партньорства, които насърчават морската сигурност".

"След като плавах през тези води през цялата ми 30-годишна кариера, чудесно е отново да бъда в Южнокитайско море, да провеждам рутинни операции, да насърчавам свободата на моретата и да успокоявам съюзници и партньори", контраадмирал Дъг Верисимо, командващ ударната група.

"Тъй като две трети от световната търговия пътува през този много важен регион, е жизненоважно да запазим присъствието си и да продължим да насърчаваме основания на правила ред, който ни е позволил да просперираме", заяви Верисимо в изявлението си.

Съобщението е само няколко дни след като Джо Байдън положи клетва като президент на САЩ. Кандидатът на Байдън за държавен секретар Антъни Блинкен заяви пред изслушването си в Сената за потвърждение, че "несъмнено е, че Китай е най-важното предизвикателство за САЩ от която и да е държава".

Самолетоносачът "Теодор Рузвелт" е придружен от ракетния крайцер от клас Тикондерога USS Bunker Hill и от разрушителите от клас Arleigh Burke - USS Russell и USS John Finn, се казва в изявлението на САЩ.

Изпращането на ударната група се разглежда като послание към Китай след встъпването в длъжност на Байдън, съобщават медиите в Япония.

Не е ясно дали прелитането на китайските стратегически бомбардировачи до Тайван и самолетоносача "Рузвелт", влизащ в Южнокитайско море, са свързани, но сателитните изображения и уебсайтовете за проследяване показват, че самолетоносачът е преминал канала Баши между Тайван и Филипините същия ден.

Разстоянието между бомбардировачите и ударната група, поставя самолетоносача в обсега на китайските противокорабни ракети YJ-12, с които някои от самолетите са оборудвани.

8 китайски ядрени бомбардировача стреснаха ПВО на Тайван

8 китайски ядрени бомбардировача стреснаха ПВО на Тайван

ВВС на Тайван разгърна ракети за противодействие на нахлуване