Изборът на президента Джо Байдън за ръководител на Министерството на отбраната, пенсионираният генерал от армията Лойд Остин, бе потвърден в петък от Сената при гласуване на 93-2. Той е първият афроамериканец, който ще ръководи Пентагона, съобщава ТАСС.

В четвъртък американският конгрес одобри законопроект, позволяващ на Остин по изключение да стане ръководител на Пентагона. Пенсионираният генерал бе номиниран от Байдън миналия месец. Одобрението на Остин изисква Конгресът да приеме отделен законопроект.

Според американското законодателство Пентагонът не може да бъде оглавяван от лица, напуснали активна военна служба преди по-малко от 7 години. Тоест тази забрана се отнася и за Остин, който напуска активна военна служба през пролетта на 2016 г.

Преди това в историята на САЩ Конгресът прави такова изключение само два пъти: за Джордж Маршал през 1950 г. и Джеймс Матис през 2017 г.

На изслушване на 19 януари в Комитета по въоръжените сили на Сената Остин заяви, че удължаването на Руско-американския договор за мерки за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни въоръжения (Нов СТАРТ) е в интерес на националната сигурност на САЩ.

Той също така е против потенциално едностранно намаляване на ядрения арсенал на САЩ. Според него, САЩ трябва да наложат ограничения върху руското тактическо ядрено оръжие, "много важна стратегическа задача". Остин определи модернизацията на американския ядрен потенциал като "явен критичен приоритет в областта на националната сигурност".

Според него Русия и Китай представляват нарастваща заплаха за САЩ в космоса, докато Русия все още остава "ключов противник". Остин счита, че Русия ще остане "реална заплаха" за САЩ през следващите години. В същото време той изразява надежда за продължаване на сътрудничеството с Русия в Арктика, но е загрижен за присъствието на нейните въоръжени сили в региона.

Новият шеф на Пентагона е загрижен за Арктика

Новият шеф на Пентагона е загрижен за Арктика

Политиката на Русия

Остин е бил заместник-началник на щаба на американската армия от 2012-2013 г. От март 2013 г. до март 2016 г. той оглавява Централното командване (CENTCOM) на въоръжените сили на САЩ, чиято зона на оперативна отговорност включва предимно Близкия изток, Южна и Централна Азия и част от Северна Африка.

Той е бил на активна военна служба почти 41 години. Има военни награди. Става шестият афроамериканец в историята на САЩ, получил четири генералкси звезди.

Обявявайки намерението си да назначи Остин, Байдън уточнява в статията от 8 декември в списание Atlantic, че той помни пенсионирания генерал преди всичко от събитията в Ирак през 2010-2011 г. По това време Байдън е вицепрезидент на САЩ.

Според него, Остин през 2011 г. "изигра ключова роля за връщането на 150 000 американски войници в родината си от театъра на военните действия" в Ирак. "Това предизвикателство изискваше не само уменията и стратегическото мислене на опитен войник. Това изискваше Остин да се включи в дипломацията, да изгради отношения с нашите иракски колеги и нашите партньори в региона. Той служи като държавник, представяйки страната ни с чест и достойнство, и винаги е бил притеснен преди всичко за своите подчинени".

Байдън коментира, че "е прекарал безброй часове" с Остин "както" на полето ", така и в ситуационната стая на Белия дом". Новият президент на САЩ подчертава, че винаги се е възхищавал на "спокойствието и характера" на този военен лидер. Освен това Остин разбира, че въоръжените сили на САЩ са "само един от инструментите за осигуряване на националната сигурност", той е склонен да използва сила "само в краен случай".

Без расисти и екстремисти в армията на САЩ

Без расисти и екстремисти в армията на САЩ

Нова политика на Пентагона