Афроамериканец може да оглави Пентагона, съобщи АП.

Агенцията уточнява, че това става възможно, след като новоизбраният американски президент Джо Байдън номинира пенсионирания генерал Остин Лойд за министър на отбраната.

Ако бъде одобрен от конгреса за поста, Лойд ще стане първият афроамериканец начело на Пентагона. Това се налага, защото висшият генерал няма седем години в пенсия преди да заеме постта на военен министър. 

Между 2013 и 2016 година генералът ръководеше Централното командване на въоръжените сили на Съединените щати - СЕНТКОМ.

Байдън номинира първия чернокож за шеф на Пентагона

Байдън номинира първия чернокож за шеф на Пентагона

Очаква се и изборът му за правосъден министър

Първоначално за позицията беше спрягана Мишел Флорной, бивш помощник-министър по политическите въпроси във военното министерство. Тя щеше да е първата жена начело на ведомството.

Генерал Лойд Остин е работил активно с Байдън в администрацията на президента Барак Обама. Бил е заместник-началник на щаба на американската армия и последният командващ на американските сили в Ирак.

През последните години генералът е член на борда на директорите на голям контрагент, с който Пентагонът работи, а консервативните сенатори не одобряват подобни връзки.

Байдън готви историческо решение - първата жена шеф на Пентагона

Байдън готви историческо решение - първата жена шеф на Пентагона

Байдън се очаква да избере Мишел Флурной

Припомняме, че по-рано стана ясно, че Байдън ще номинира главния прокурор на Калифорния Хавиер Бесера за министър на здравеопазването. Бесера е защитник на Закона за достъпна грижа ("Обамакеър") и се очаква да поеме водеща роля в новата администрация в борбата с коронавируса.

Ако бъде потвърден от Сената, 62-годишният Бесера ще се превърне в първия латиноамериканец, който ще оглави Министерството на здравеопазването и човешките ресурси - ведомство с бюджет от над 1 трилион долара с 80 000 служители и портфолио, което включва лекарствата и ваксините, изследванията в сферата на медицината и програмите за здравноосигуряване, които покриват повече от 130 милиона американци.