Новоизбраният американски президент Джо Байдън ще оповести избора си за бъдещ министър на отбраната в петък, предаде "Блумбърг".

Това заяви той пред репортери в Уилмингтън, Делауеър в понеделник, когато беше попитан кога ще обяви обяви своя избор за шеф на Пентагона и Министерството на правосъдието.

Вероятно Пентагонът ще бъде оглавен от чернокожия генерал от резерва Лойд Остин. Ако бъде потвърден от Сената, Остин ще стане първият чернокож, който ще оглавява Пентагона.

Второто назначение обаче все още не е ясно.

Вече бяха оповестени почти всички кандидати на Байдън за ключови постове в бъдещата администрация. Той се ангажира за разнообразен екип, като място в него ще намерят както жени, така и представители на различни етноси.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че Байдън ще номинира главния прокурор на Калифорния Хавиер Бесера за министър на здравеопазването. Бесера е защитник на Закона за достъпна грижа ("Обамакеър") и се очаква да поеме водеща роля в новата администрация в борбата с коронавируса.

Ако бъде потвърден от Сената, 62-годишният Бесера ще се превърне в първия латиноамериканец, който ще оглави Министерството на здравеопазването и човешките ресурси - ведомство с бюджет от над 1 трилион долара с 80 000 служители и портфолио, което включва лекарствата и ваксините, изследванията в сферата на медицината и програмите за здравноосигуряване, които покриват повече от 130 милиона американци.

Бесера обаче ще се изправи пред огромно предизвикателство. Коронавирусът отнема живота на повече от 2000 американци на денонощие през последните дни. Повече от 282 000 американци са починали от коронавирус.

Джо Байдън номинира главния прокурор на Калифорния за здравен министър

Джо Байдън номинира главния прокурор на Калифорния за здравен министър

Ако бъде потвърден от Сената, Бесера ще се превърне в първия латиноамериканец

Антъни Блинкен, бивш заместник на държавния секретар, ще бъде номиниран за поста държавен секретар на САЩ.

Демократът вече поиска от Антъни Фаучи, директор на Националния институт за алергии и инфекциозни заболявания и член на екипа за борба с коронавируса към администрацията на Тръмп, да остане като главен здравен съветник.

Бившият вицепрезидент също посочи икономическия съветник Джеф Зиенц да контролира безпрецедентната операция по разпределението на ваксините.

Байдън избра Вивек Мърти, бившият главен лекар, да се върне втори мандат като главен лекар.

Бившият гуверньор на Федералния резерв Джанет Йелън е номинирана за поста министър на финансите.

Байдън потвърди, че номинира Джанет Йелън за финансов министър

Байдън потвърди, че номинира Джанет Йелън за финансов министър

Днес Байдън обяви икономическия си екип

Байдън ще има само жени в екипа по комуникации в Белия дом, ръководен от директора по комуникациите в предизборния щаб Кейт Бедингфийлд.