Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън потвърди, че бившият гуверньор на Федералния резерв Джанет Йелън е номинирана за поста министър на финансите, съобщават CNBC и други медии.

Днес Байдън обяви икономическия си екип.

Джо Байдън назначи изцяло дамски екип в отдела за комуникации

Джо Байдън назначи изцяло дамски екип в отдела за комуникации

Бедингфийлд ще служи като комуникационен директор в Белия дом

Като заместник на Йелън е посочен Уали Адейемо. Нийра Танден, председател на Центъра за американски напредък, либерален институт, ще поеме Службата за управление и бюджет. Сесилия Роуз е номинирана за председател на Съвета на икономическите съветници.

Байдън избра Джанет Йелън за финансов министър

Байдън избра Джанет Йелън за финансов министър

Бивш шеф на ФЕД поема ключов пост

Йелън, която ще бъде първата жена, която ще заеме длъжността, ако бъде потвърдена от Сената, ще бъде натоварена да ръководи икономическия отговор на Байдън срещу пандемията от коронавирус, която предизвика хаос в икономиката и накара милиони американци да загубят работата си. Тя също ще бъде помолена да се справи с предизборното обещание на бившия вицепрезидент за намаляване на икономическото разделение между богати и бедни в САЩ.

Йелън, след дълга кариера в академичните среди и различни роли на Федералния резерв, беше номинирана от президента Барак Обама за председател на Федералния резерв - първата жена, заемаща длъжност във ФЕД от 2014 до 2018 г. Президентът Доналд Тръмп избра да не сменя Йелън през първата си година на поста, вместо това номинира Джеръм Пауъл да заеме най-високия пост.

Ако бъде потвърдена от Сената, Йелън ще бъде първата жена, която ще оглави Министерството на финансите в 231-годишната му история, първият човек, който е заемал позициите финансов министър, председател на Съвета на икономическите съветници и председател на Федералния резерв. Тя е потвърдена от Сената на четири изслушвания.