След появилата се информация в неделя вечерта, че Антъни Блинкен ще бъде номинацията за държавен секретар на администрацията на Джо Байдън, едно конкретно интервю от миналото се разпространява в социалните мрежи.

Разговорът е от септември 2016 г. с Гроувър от "Улица Сезам". Те обсъждат бежанците и американските деца, които може да имат нови съученици от далечни държави.

Антъни Блинкен става новият държавен секретар на САЩ?

Антъни Блинкен става новият държавен секретар на САЩ?

Очакванията са, че Байдън ще номинира дългогодишния си помощник за поста

"Всички можем да научим и да спечелим един от други, дори и когато изглежда от пръв поглед, че ние нямаме много общо", отговори Блинкен пред синята кукла, пише "Гардиън".

След четири години администрация, която разделя мигрантските деца от техните родители и ги държи в клетки, поемането на Държавния департамент от Блинкен ще отбележи драматична промяна, най-малко.

Докато Майк Помпео си остана вътрешен политик по време на мандата си, давайки предимно интервюта за консервативни радиостанции в Средния Запад, Блинкен е роден интернационалист. Той е учил в Париж, където се е научил да свири на китара и да играе футбол, мечтаел е да прави игрални филми. Преди да влезе в Белия дом в администрацията на Барак Обама, Блинкен е играел футбол всяка седмица с американски официални представители, чужди дипломати и журналисти. Има две песни в Spotify - Lip Service и Patience.

На фона на обтегнатите отношения със западноевропейските държави, номинирането на Блинкен е уверение, че САЩ се връщат като традиционен екипен играч. Приоритетите на Байдън във външната политика ще са връщане в международни договори и споразумения, напуснати при управлението на Доналд Тръмп.

Има малко съмнения, че Блинкен и Джо Байдън ще са на една и съща страница. Той е на страната на новоизбрания президент от близо две десетилетия. След като работи в Съвета за национална сигурност на Бил Клинтън, Блинкен стана главен съветник на Байдън по външнополитически въпроси в Сената през 2002 г, а също директор на екипа в Комисията по външна политика. Той работи и в неуспешната президентска кампания на Байдън през 2008 г.

След като Обама избра Байдън за вицепрезидент, Блинкен се върна в Белия дом като съветник по националната сигурност. Той е на известната снимка с екипа на Обама в стая, в която следят операцията по ликвидирането на Осама бин Ладен.

През последните две години от администрацията на Барак Обама Блинкен служи като заместник на държавния секретар. Наскоро той даде интервюта, на които призна, че е направил грешки по време на ерата на Обама, за които съжалява. Едно от тях е решението му да се обяви против голяма намеса в сирийския конфликт.

През 2018 г. той също се подписа под отворено писмо с други бивши служители от администрацията на Обама, признавайки, че първоначалната подкрепа, която са дали за саудитската намеса в Йемен не е помогнала за ограничаване или прекратяване на войната. Администрацията на Байдън се очаква да прекрати военната подкрепа за Рияд в йеменския конфликт.

Тези, които познават Блинкен, ще потвърдят, че той наистина го е грижа за спазването на човешките права. Той е заварен син на оцелял при Холокоста и работи в администрацията на Клинтън за намесата в Босна и Косово.

58-годишният Блинкен има две деца.