Китай заяви, че иска да си сътрудничи с новата американска администрация на президента Джо Байдън, като същевременно обяви санкции срещу "лъжа и измама" на излизащия държавен секретар Майк Помпео и 27 други висши служители при Доналд Тръмп, съобщава "Ройтерс".

Този ход бе знак за гнева на Китай, особено по обвинение, което Помпео направи в последния си работен ден, че Китай е извършил геноцид срещу своите уйгурски мюсюлмани, оценка, която избраният от Байдън да наследи Помпео, Антъни Блинкен споделя.

Администрацията на Байдън определя китайските санкции срещу служители на Тръмп "непродуктивни и цинични", заяви говорител на Съвета за национална сигурност на президента Джо Байдън, призовавайки американците от двете партии да осъдят тази акция.

В поразително отхвърляне на отношенията си с Вашингтон при Тръмп, китайското външно министерство обяви санкциите в изявление, което се появи, когато Байдън полагаше президентската клетва.

Помпео и останалите "планираха, насърчаваха и изпълняваха поредица от налудничави ходове, сериозно се намесваха във вътрешните работи на Китай, подкопаваха интересите на Китай, обиждаха китайския народ и сериозно нарушаваха отношенията на Китай и САЩ", се казва в китайското изявление.

Другите санкционирани от Китай са търговския ръководител Питър Наваро, съветниците по националната сигурност Робърт О'Брайън и Джон Болтън, здравния министър Алекс Азар, посланикът в ООН Кели Крафт и бившият помощник на Тръмп Стив Банън.

Китай нарече Помпео "богомолка"

Китай нарече Помпео "богомолка"

Развитието в Хонконг от хаос към стабилност не може да бъде спряно

На 28-те бивши служители  ще бъде забранено да влизат в континентален Китай, Хонконг или Макао, а на компании и институции, свързани с тях, е забранено да правят бизнес с Китай.

Брайън О'Тул, експерт по санкциите в мозъчния тръст на Атлантическия съвет, вижда този ход на Китай като ответна мярка и "политически изявления повече от всичко друго".

"Подозирам, че те ще се възползват от повече от всеки отделен случай, отколкото от добре дефинирано ограничение". Китай наложи санкции срещу американските депутати през последната година, но насочването към бивши и излизащи американски служители бе необичаен израз на презрение.

В отговор на обвиненията за Синцзян говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунинг каза на брифинг за медиите: "Помпео изрече толкова много лъжи през последните години и това е просто поредната лъжа. Този ​​американски политик е известен с това, че лъже, става за смях и е клоун."

Китай се надява "новата администрация да работи заедно с Китай в духа на взаимно уважение, да се справя правилно с различията и да осъществява повече взаимопомощно сътрудничество в повече сектори. Надяваме се, че новата администрация на САЩ може да има собствена разумна и хладнокръвна преценка по въпросите на Синцзян, наред с други."

Twitter блокира профил на китайското посолство в САЩ

Twitter блокира профил на китайското посолство в САЩ

След туит, че уйгурските жени са еманципирани и вече не са "машини за правене на бебета"