Twitter блокира профил, принадлежащ на китайското посолство в САЩ, поради нарушаване на политиката му срещу дехуманизацията.

Спирането е настъпило, след като посолството е туитирало защитни постове за действията на Пекин в района на Китай, Синцзян, където страната е обвинена в нарушения на правата на човека на предимно мюсюлманското етническо малцинство.

В туита се посочва, че уйгурските жени са еманципирани и вече не са "машини за правене на бебета" поради политиката на китайското правителство, "изкореняващо екстремизма" в Синдзян.

Спирането на акаунта на посолството от Twitter е ден след като администрацията на Тръмп, в последните си часове, обвини Китай в геноцид в Синцзян, констатация, която е потвърдена одобрена от идващата администрация на Байдън, пише "Ройтерс".

Над 570 000 уйгури принуждавани от Китай да берат памук на ръка

Над 570 000 уйгури принуждавани от Китай да берат памук на ръка

Поредни разкрития за тежкото положение на уйгурите

"Ние предприехме действията, който споменахте за нарушаване на нашата политика срещу дехуманизацията, където се казва: Забраняваме дехуманизацията на група хора въз основа на тяхната религия, каста, възраст, увреждане, сериозно заболяване, национален произход, раса, или етническа принадлежност", заяви говорител на Twitter в четвъртък.

Китайското посолство във Вашингтон не отговори на искане за коментар по имейл. Twitter е блокиран в Китай, но е все по-предпочитана платформа от китайските дипломати и държавни медии.

Китай многократно отхвърля обвиненията в злоупотреба в своя регион Синцзян, където комисия на ООН заяви, че поне 1 милион уйгури и други мюсюлмани са били задържани в лагери.

Миналата година доклад на германския изследовател Адриан Зенц, публикуван от мозъчния тръст на фондация "Джеймстаун", базиран във Вашингтон, обвини Китай, че използва принудителна стерилизация, принудителен аборт и принудително семейно планиране срещу мюсюлманите от малцинствата. Китайското външно министерство заяви, че твърденията са безпочвени и неверни.

Ходът на Twitter също следва премахването на акаунта на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, който имаше 88 милиона последователи, позовавайки се на риска от насилие, след като негови поддръжници нахлуха в Капитолия на САЩ този месец.

Маас и фон дер Лайен критикуват онлайн платформите и ще се борят за демокрацията

Маас и фон дер Лайен критикуват онлайн платформите и ще се борят за демокрацията

ЕС и САЩ ще налагат заедно световни "демократични граници на необузданата политическа власт на интернет гигантите"