Стотици хиляди работници от етническото малцинство в северозападната китайска област Синцзян са принуждавани да берат памук на ръка чрез принудителна държавна трудова схема. Това се посочва в нов доклад, съобщава "Франс прес".

Правозащитници заявиха, че Синцзян е дом на огромна мрежа от концентрационни лагери, в които са затворени поне 1 млн. души, които Китай защити като центрове за професионално обучение за противодействие на екстремизма.

Китай насилствено стерилизира уйгурите за контрол на населението

Китай насилствено стерилизира уйгурите за контрол на населението

Докладът вероятно ще разгневи Пекин

Доклад на базирания във Вашингтон мозъчен тръст Център за глобална политика, който се позовава на онлайн правителствени документи, казва, че през 2018 г. три района в Синцзян с преобладаващо уйгурско население са изпратили най-малко 570 000 души да берат памук като част от държавна схема за принудителен труд.

Изследователите изчисляват, че общият брой на хората, участващи в принудително събиране на памук в Синцзян, който разчита в голяма степен на ръчния труд, надхвърля това число с "няколкостотин хиляди".

Синцзян е глобален център за земеделската култура, произвеждащ над 20 процента от световния памук, като докладът предупреждава за "потенциално драстичните последици" за световните вериги за доставки.

Около една пета от преждата, използвана в Америка, идва от Синцзян.

Китай клейми "лъжите" на САЩ за отношението му към уйгурите

Китай клейми "лъжите" на САЩ за отношението му към уйгурите

"САЩ не само са суперсила, но и голям лъжец и голям разпространител на лъжи"

Пекин увери, че всички задържани са получили "квалификация" в центровете, но според различни информации и доклади много бивши затворници са били преместени на нискоквалифицирани работни места в производствени фабрики, често свързани с лагерите.

Но в доклада на мозъчния тръст се казва, че участниците в схемата за прехвърляне на труд са строго контролирани от полицията, с трансфери от точка до точка, "управление по военен маниер" и идеологическо обучение, цитирайки правителствени документи.

"Очевидно е, че трансферите на работници за бране на памук включват много висок риск от принудителен труд", пише в доклада Адриан Зенц, който се е сдобил с документите.

"Някои малцинства могат да проявят известна степен на съгласие във връзка с този процес и могат да се възползват финансово. Въпреки това... невъзможно е да се определи къде принудата приключва и къде може да започне местното съгласие", се изтъква в доклада. 

Франция упрекна Китай заради уйгурите

Франция упрекна Китай заради уйгурите

Над един милион уйгури се намират в лагери

В него също така се казва, че има силен идеологически стимул за прилагане на схемата, тъй като увеличаването на доходите в селските райони позволява на властите да постигнат целите за намаляване на бедността, определени от държавата.

Китай категорично отрича твърденията за принудителен труд с участието на уйгури в Синцзян и обвини САЩ, че искат да "потискат компаниите в Синцзян".

Пекин също така твърди, че програми за обучение, работни схеми и по-добро образование били помогнали за смазване на екстремизма в областта.

По-рано този месец САЩ забраниха вноса на памук, произведен от производствения и строителния корпус на Синцзян, голямо паравоенно образувание, което обхваща около една трета от реколтата, произведена в цялата област.

Друг предложен законопроект за забрана на целия внос от Синцзян все още не е преминал през Сената на САЩ.

Няколко международни марки, включително Adidas, Gap и Nike, са обвинени в използването на принудителен труд на уйгури в техните вериги за доставки на текстил според доклад от март на Австралийския институт за стратегическа политика.

В Синдзян е престъпление да си млад, вкарват те в концентрационен лагер

В Синдзян е престъпление да си млад, вкарват те в концентрационен лагер

Просто заради това, че си млад или си разговарял с роднина