Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан обяви, че китайското отношение към етническите и религиозни малцинства в страната е "неприемливо" и че Париж осъжда подобни действия, съобщи АФП.

Тръмп издаде заповед за Хонконг

Тръмп издаде заповед за Хонконг

Мерки срещу Китай

Властите в Париж смятат, че затварянето на представители на малцинствата в лагери в Синдзян е недопустимо и че в Китай трябва да бъдат изпратени независими наблюдатели и активисти, борещи се за правата на местното население.

Правозащитни организации са изчислили, че над един милион етнически уйгури и други тюркоезични малцинства се намират в момента в мрежа от лагери - интернати.

"Франция следи отблизо всички свидетелства, публикации в пресата и отчети на правозащитни организации", заяви министърът на външните работи Жан-Ив Льо Дриан пред парламента.

"Според информацията, която достига до нас, настанените в лагерите уйгури са изтезавани и принуждавани да работят", обърнал внимание Льо Дриан.

"Всички тези действия са неприемливи и ние категорично ги осъждаме", подчертал Льо Дриан, предизвиквайки бурни аплодисменти в парламента.

Френският външен министър подчерта, че Франция ще настоява Китай да разреши посещение на хора до Върховния комисар на ООН по правата на човека.

Наблюденията на първия дипломат на Франция се споделят в момент, когато напрежението между Запада и Китай се разраства заради новите драконовски мерки за сигурност в Хонконг - новият закон за националната сигурност. Увеличава се и нарастващата съпротива срещу китайски продукти, произведени от китайския телекомуникационен гигант Huawei.

По-рано този месец САЩ наложиха санкции на висши китайски служители, с призив да бъдат прекратена "ужасяващата" несправедливост срещу уйгурите. В понеделник Вашингтон вкара в черен списък 11 китайски фирми, заподозрени, че имат общо с репресиите срещу малцинствата.

В неделя и британският външен министър Доминик Рааб обвини Пекин в "груби и скандални нарушения на правата на човека".

Пекин отрича да е извършвал каквито и да е неправомерни действия, като посочва, че уйгурите посещават центрове за професионално обучение и в отговор на обвиненията наложи санкции срещу трима американски сенатори.