Властите в Китай извършват принудителни стерилизации на жени в очевидна кампания за ограничаване на ръста на населението на етническите малцинства в западния регион Синцзян. Това показва ново проучване, цитирано от "Франс прес".

Докладът, базиран на комбинация от официални данни от региона, политически документи и интервюта с жени от етническите малцинства, е накарал международна група законодатели да призоват за разследване на ООН за политиките на Китай в Синцзян.

Китай клейми "лъжите" на САЩ за отношението му към уйгурите

Китай клейми "лъжите" на САЩ за отношението му към уйгурите

"САЩ не само са суперсила, но и голям лъжец и голям разпространител на лъжи"

Това вероятно ще разгневи Пекин, който отрече да потъпква правата на етническите групи в Синцзян, и който днес определи обвиненията за "безпочвени".

Страната е обвинявана в заключването на повече от 1 млн. уйгури и други предимно мюсюлмански малцинства в лагери за превъзпитание. Пекин описва съоръженията като центрове за обучение за придобиване на професионални умения, целящи откъсване на хората от тероризма след разразяване на насилие, вината за което беше хвърлена върху сепаратистите.

Сега доклад на Адриан Зенц, германски изследовател, който хвърля светлина върху политиките на Китай в Синцзян, казва, че уйгурски жени и други етнически малцинства са заплашени от интерниране в лагерите за отказ да прекратят бременности, надвишаващи квотите за раждания.

Разкриха как Китай "промива мозъците" на уйгурите в затворите

Разкриха как Китай "промива мозъците" на уйгурите в затворите

Тежки репресии срещу мюсюлманите

Изследванията за лагерите на Зенц, който е използвал публични документи, открити чрез преброждане на интернет в Китай, по-рано бяха цитирани от експерти в комисия на ООН, която разследва съоръженията.

Жените, които са имали по-малко от законово разрешения лимит от две деца, против волята им са им били поставени вътрематочни контрацептивни устройства, се казва в доклада.

В него също така се посочва, че някои от жените са заявили, че са принуждавани да бъдат стерилизирани.

22 държави зоват Китай да спре масовото задържане на уйгури

22 държави зоват Китай да спре масовото задържане на уйгури

Безпрецедентното писмо до председателя на форума, което е с дата 8 юли, е подписано от посланиците на 22 страни

Бивши задържани в лагера са заявили, че са им били поставени инжекции, които са прекъсвали менструалния им цикъл или са предизвиквали необичайно кървене, съответстващо на ефектите на лекарствата за контрол на раждаемостта.

Правителствените документи, проучени от Зенц, също така са показали, че жените в някои селски малцинствени общности в региона са получавали чести задължителни гинекологични прегледи и тестове на два месеца за бременност от местните здравни власти.

Зенц е установил, че ръстът на населението в окръзите на Синдзян, в които преобладават етническите малцинства, е спаднал под средния ръст предимно в окръзите, където мнозинството от населението са традиционни китайци, през 2017 и 2018 г., година след като официално регистрираният процент на стерилизация в региона рязко е изпреварил националния процент през 2016 г.

“Рядко се използва входната врата”: Доклад разкрива как Китай шпионира уйгурите

“Рядко се използва входната врата”: Доклад разкрива как Китай шпионира уйгурите

Това алармира неправителствената организация "Хюман райтс уоч"

Уйгурски правозащитници казват, че Китай използва лагерите за интерниране, за да провежда масирана кампания за промиване на мозъци, целяща изкореняване на различната им култура и ислямска идентичност.

Китай изглежда използва принудителния контрол върху раждаемостта в Синцзян като част от "по-широк тактически план за етнорасово господство", пише Зенц в доклада.