Изтекли документи за първи път разкриват подробности за систематичното промиване на мозъци в Китай на стотици хиляди мюсюлмани в мрежа от строго охранявани затвори, съобщава Би Би Си.

Китайското правителство последователно твърди, че лагерите в отдалечената западна област Синцзян предлагали доброволно образование и обучение.

Но официални документи, видени от Би Би Си, показват как затворници са били заключвани, индоктринирани и наказвани.

САЩ удариха 28 организации в Китай заради потискане на уйгурите

САЩ удариха 28 организации в Китай заради потискане на уйгурите

Занимавали се с дейност, противоречаща на интересите на САЩ

Посланикът на Китай във Великобритания е отхвърлил документите като фалшива новина.

Достъп до документите са получили от Международния консорциум на разследващите журналисти, който е работил със 17 медии, включително Би Би Си и "Гардиън" във Великобритания.

Разследването е открило нови доказателства, които подкопават твърдението на Пекин, че лагерите за задържане, които са били построени на територията на целия Синцзян през последните три години, са с цел доброволно превъзпитание, за да се противопоставят на екстремизма.

Китай осъжда санкциите на САЩ срещу компании заради уйгурите

Китай осъжда санкциите на САЩ срещу компании заради уйгурите

Съветва американците да спрат да се бъркат във вътрешни работи и чужди интереси

Смята се, че около 1 млн. души - предимно от мюсюлманската уйгурска общност - са били задържани без съд.

Изтеклите китайски правителствени документи, които Международния консорциум на разследващите журналисти нарече "Китайските телеграми", включват меморандум от девет страници, изпратен през 2017 г. от Жу Хайлун, който тогава е бил заместник-секретар на Комунистическата партия за Синцзян и най-високопоставеният служител по сигурността в региона, на онези, които управляват лагерите.

Инструкциите дават да се разбере, че лагерите трябва да бъдат управлявани като строго охранявани затвори, със строга дисциплина, наказания и без бягства.

Меморандумът включва заповеди за:

- "Никога не допускайте бягства";

- "Увеличаване на дисциплината и наказване на нарушения в поведението";

- "Насърчавайте покаянието и изповедта";

- "Да се направи изучаването на мандарин основен приоритет";

- "Насърчавайте учениците да се променят наистина";

- "Пълно покритие за видеонаблюдение на общежития и класни стаи, без да остават ненаблюдавани места".

Документите разкриват как всеки аспект от живота на задържания е проследяван и контролиран: "Учениците трябва да имат фиксирана позиция на леглото, фиксирана позиция на опашката, фиксирана седалка в класната стая и фиксирано място по време на трудово обучение и е строго забранено това да се променя. Прилагайте норми на поведение и изисквания за дисциплина при ставане, сутрешна проверка, миене, ходене до тоалетната, организиране и почистване, хранене, учене, спане, затваряне на вратата и т. н."

Други документи потвърждават изключителния мащаб на задържанията. Един от тях разкрива, че 15 000 души от южната част на Синцзян са били изпратени в лагерите в рамките само за една седмица през 2017 г.

Софи Ричардсън, директор за Китай за Human Rights Watch, заяви, че изтеклият меморандум трябва да бъде използван от прокуратурата.

22 държави зоват Китай да спре масовото задържане на уйгури

22 държави зоват Китай да спре масовото задържане на уйгури

Безпрецедентното писмо до председателя на форума, което е с дата 8 юли, е подписано от посланиците на 22 страни