Китай изпраща официално представителство на САЩ във връзка с налагането на санкции срещу осем китайски компании за участие в нарушения на правата на човека в автономния регион Синдзян Уйгур в Китай, съобщава официалният представител на Министерството на външните работи Ген Шуан.

"САЩ под предлог, че защитават правата на човека, са включили осем китайски компании в списъка на органа за обществена сигурност на автономната област Синдзян Уйгур и са наложили ограничения за тях. Това е сериозно нарушение на основните принципи на международните отношения", обяснява той.

Според него, "тези действия са намеса във вътрешните работи на Китай и нарушават интересите на Китай. Ние ги осъждаме и изразяваме силния си протест".

"Синдзян е изцяло вътрешна работа на Китай и няма така наречения проблем с уважението на правата на човека. Призоваваме САЩ незабавно да поправят грешките си, да отменят решението си и също да спрат да се намесват във вътрешните работи на Китай".

Министерството на търговията на САЩ постави 28 китайски организации в списъка със санкции поради ситуацията с уйгурите в Китай. Според американските власти, тези организации "участват в нарушаване на правата на човека, което Китай провежда срещу уйгури".

САЩ удариха 28 организации в Китай заради потискане на уйгурите

САЩ удариха 28 организации в Китай заради потискане на уйгурите

Занимавали се с дейност, противоречаща на интересите на САЩ