Търговското министерство на САЩ наложи санкции на 28 китайски организации заради положението с уйгурите, съобщават световните осведомителни агенции.

Според американските власти китайските организации се занимават с дейност, противоречаща на външнополитическите интереси на САЩ. Тези организации са въвлечени в нарушенията на човешките права, които Китай извършва срещу уйгурите и други представители на мюсюлманското малцинство, уточняват от Министерството на търговията.

22 държави зоват Китай да спре масовото задържане на уйгури

22 държави зоват Китай да спре масовото задържане на уйгури

Безпрецедентното писмо до председателя на форума, което е с дата 8 юли, е подписано от посланиците на 22 страни

В черния списък на САЩ попадат китайски технологични компании, които разработват технологии за лицево разпознаване и други форми на изкуствен интелект. Според американските власти технологиите се използват за потискане на уйгурите.

Включването в черния списък означава, че на американски фирми се забранява да продават технологии на китайските компании без разрешение от правителството. Сред засегнатите са Hikvision, световен лидер в технологиите за видео наблюдение, както и известни китайски компании за изкуствен интелект като Sense Time и Megvii. Списъкът включва и няколко агенции на регионални китайски власти.

Уйгурите живеят щастлив живот в Китай, обяви Ердоган пред Си Дзинпин в Пекин

Уйгурите живеят щастлив живот в Китай, обяви Ердоган пред Си Дзинпин в Пекин

Ердоган е на визита в Пекин, където проведе среща с китайския си колега Си Дзинпин