Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че близките отношения между Китай и Турция са важни, тъй като двете държави могат да "допринесат за регионалната и световна стабилност", особено във "времена на все по-големи изпитания за глобалния мир и стабилност", съобщават "Ройтерс" и АП.

Китай арестувал 13 000 терористи в Синдзян-уйгурския регион от 2014 г.

Китай арестувал 13 000 терористи в Синдзян-уйгурския регион от 2014 г.

Пекин е подложен на международна критика

Ердоган е на визита в Пекин, където проведе среща с китайския си колега Си Дзинпин. Турският лидер добави, че все още има "голям потенциал" за разширяване на сътрудничеството между двете държави.

От своя страна Си заяви, че мултилатералният световен ред трябва да бъде поддържан и подчерта важността на ООН и международното право като "ядреното" на тази система. Китайският президент особено отбеляза, че светът трябва да се съсредоточи върху развитието на науката и технологиите.

Турция призна факта, че жителите на Синдзян-уйгурски автономен регион в Китай водят щастлив живот, съобщава китайската държавна медия, като се позовава на думите на Ердоган.

В региона Китай провежда спорна операция за изкореняване на радикализацията. Западът обвинява Пекин, че затваря хора в концентрационни лагери. В региона живеят предимно уйгури, мюсюлмани, които са от тюркската езикова група.

Помпео настоява Китай незабавно да спре задържането на уйгури в Синдзян

Помпео настоява Китай незабавно да спре задържането на уйгури в Синдзян

САЩ иска прекратяване на "отвратителната" практика

Турция е единствената мюсюлманска страна, която редовно изразява безпокойство за ситуацията в Синдзян-уйгурския автономен регион, включително и през февруари пред Съвета на ООН по правата на човека, което разгневи Пекин.

Но на срещата с китайския лидер Ердоган направи по-положителен коментар, според китайската медия.

"Всъщност народът в китайския регион Синдзян живее щастливо при развитието и просперитета на Китай", изтъкнал турският лидер.

По думите му Турция няма да позволи на никого да предизвика разногласия в турско-китайските отношения. Турция твърдо се противопоставя на екстремизма и е готова да засили взаимното политическо доверие с Китай и да укрепи сътрудничеството в сферата на сигурността, каза Ердоган.

Китай осъжда "клеветите" на САЩ и определя обиколката в Синдзян за успешна

Китай осъжда "клеветите" на САЩ и определя обиколката в Синдзян за успешна

ЕС няма да посети провинцията тази седмица, нуждае се от "внимателна подготовка"

Си подчерта пред Ердоган, че двете страни трябва да предприемат практически мерки за засилване на антитерористичното сътрудничество.