Китай защити спорната си политика за сигурност в Синдзян-уйгурския автономен регион и съобщи, че близо 13 000 "терористи" са арестувани от 2014 г., информира АФП.

Пекин е подложен на международна критика заради политиките си в региона, където един милион уйгури и други предимно мюсюлмански малцинства са задържани в лагери, алармират неправителствени организации.

Китай обясни на Турция, че критиките за уйгурите имат и икономически последствия

Китай обясни на Турция, че критиките за уйгурите имат и икономически последствия

Търговският дефицит на Турция с Китай миналата година е 17,8 млрд. долара

Но Държавният съвет отново отвърна на критиките с Бяла книга, в която се отбелязва, че правителството безмилостно действа в съответствие със закона срещу насърчаването на тероризъм и екстремизъм.

В документа се подчертава, че Синдзян отдавна е част от китайската територия, но "терористични и екстремистки сили" подстрекават към сепаратистки действия чрез "фалшифициране" на историята на региона.

Турция скастри Китай заради уйгурите

Турция скастри Китай заради уйгурите

Настоя Китай да зачита свободата на религията

От 2014 г. Синдзян е унищожил 1588 престъпни и терористични банди, арестувани са 12 995 терористи, иззети са 2052 експлозивни устройства, наказани са 30 645 души за 4 858 незаконни религиозния действия, конфискувани са 345 229 копия незаконни религиозни материали, пише в Бялата книга.

Уверява се, че антитерористичната работа и борбата срещу екстремизма в Синдзян винаги е била провеждана в съответствие с върховенството на закона.

Документът бързо е заклеймен от уйгурска правозащитна организация, която определя действията на Пекин като "политическо извинение за репресирането на уйгурите".

Губернаторът на Синцзян определя живота на уйгурите в лагерите като по-пъстър

Губернаторът на Синцзян определя живота на уйгурите в лагерите като по-пъстър

Бивши задържани коментират, че са измъчвани, изолирани и откъснати от семействата си