Турция рискува да застраши икономическите си връзки с Китай, ако продължава да критикува отношението на Пекин към уйгурски мюсюлмани, предупреди китайският пратеник в Анкара, точно когато китайски фирми искат да инвестират в турските енергийни и инфраструктурни мега-проекти, съобщава "Ройтерс".

Турция прекъсна дълго мълчание за съдбата на китайските уйгури, казвайки, че повече от един милион души са изправени пред произволен арест, изтезания и политическо промиване на мозъци в китайските лагери за интерниране в северозападния район на Синдзян.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу повтори загрижеността на Анкара на среща на ООН тази седмица, призовавайки Китай да зачита правата на човека и свободата на религията.

Турция скастри Китай заради уйгурите

Турция скастри Китай заради уйгурите

Настоя Китай да зачита свободата на религията

Китай отрече обвиненията в малтретиране и смята, че критиките на ООН са намеса в нейния суверенитет. Пекин обясни, че лагерите са съоръжения за превъзпитание и обучение, които са спрели атаки на ислямистки бойци и сепаратисти.

"Възможно е да има разногласия или недоразумения между приятели, но ние трябва да ги решим чрез диалог. Такова критикуване на приятел не е конструктивен подход", коментира Дън Ли, посланикът на Пекин в Анкара.

"Ако изберете неконструктивен път, той ще повлияе отрицателно на взаимното доверие и разбиране и ще се отрази в търговските и икономическите отношения", допълва той,

Засега много китайски компании търсят възможности за инвестиции в Турция, включително третата атомна електроцентрала, която Анкара иска да построи, обяснява посланикът.

Китай интегрира мюсюлманите до 5 години

Китай интегрира мюсюлманите до 5 години

Предприемат мерки, лекции и обучения за основни социалистически ценности и закони

Няколко китайски фирми, включително технологичен гигант Алибаба, активно търсят възможности в Турция.

В допълнение към Алибаба, която миналата година закупи онлайн платформата за търговия "Трендиол", други компании, които провеждат разговори са China Life Insurance и конгломерат China Merchants Grou, коментира китайският посланик.

Дън Ли добави, че китайски банки искат да инвестират в Турция, следвайки примера на Индустриална и търговска банка на Китай (ICBC), която закупи "Текстилбанк" през 2015 г.

Китайските инвестиции в Турция биха помогнали за намаляване на дефицита по текущата сметка на Анкара, който миналата година е 27,6 млрд. Долара. Търговският дефицит на Турция само с Китай миналата година е 17,8 млрд. долара, според данни на Министерството на търговията.

През януари турският финансов министър Берат Албайрак заяви, че е "невъзможно" Турция да поддържа такъв търговски дефицит с Китай и други азиатски страни, заявявайки, че правителството обмисля предприемането на мерки.

Турция настоява Китай да затвори лагери за задържане на мюсюлмани

Турция настоява Китай да затвори лагери за задържане на мюсюлмани

Китай отговори, че са против двойните стандарти за борба с тероризма

Дън коментира и че не очаква Турция да предприеме протекционистки стъпки. "И двете страни са категорично против подобни политики и двете икономики се нуждаят от отворена световна икономика".

Той призова Турция да приеме китайските платформи за разплащане като WeChat и AliPay. "Хората не искат да плащат в брой, а населението тук е достатъчно младо, за да не им се налага да се адаптират към новите технологии".

Добрите дипломатически и политически отношения обаче ще останат решаващи за развитието на икономическите връзки и привличането на повече китайски инвестиции, обясни Дън Ли и допълни, че е повдигнал въпроса пред Чавушоглу, ден след изказването му пред ООН.

"Най-важният въпрос между страните е взаимното уважение. Ще останете ли приятели, ако вашият приятел ви критикува публично всеки ден", коментира китайският посланик в Турция.

Китай възпитава, Западът се проваля с мюсюлманите

Китай възпитава, Западът се проваля с мюсюлманите

Учим се от Британия, видеонаблюдението Ви е повече, коментира Ли Ксяоджун в Женева