Турция призова Китай да затвори свои лагери за задържане след съобщение за загинал известен музикант от етническото уйгурско малцинство. Смята се, че Абдурехим Хейит е излежавал осемгодишна присъда в района на Синдзян, където се съобщава за задържане на милиони уйгури, съобщава БиБиСи.

В изявление на външното министерство на Турция се казва, че те са били подложени на "изтезания" в "концентрационни лагери". Китай определи коментарите като "напълно неприемливи".

Уйгурите са мюсюлманско тюркоязично малцинство, което се намира в северозападния район Синдзян в Китай, който е подложен на интензивно наблюдение от страна на китайските власти. Техният език е близък до турския и значителен брой уйгури са избягали в Турция от Китай през последните години.

Досега малко страни с мюсюлманско мнозинство се присъединяват към публичното международно осъждане на обвиненията. Според анализатори, мнозина се страхуват от политическия и икономическия отговор на Китай.

Говорителят на турското външно министерство Хами Аксой съобщава, че "вече не е тайна, че повече от един милион уйгури, подложени на произволни арести, са подложени на изтезания и политическо промиване на мозъци" в затворите, добавяйки, че тези, които не са задържани, са "под голям натиск".

Китай интегрира мюсюлманите до 5 години

Китай интегрира мюсюлманите до 5 години

Предприемат мерки, лекции и обучения за основни социалистически ценности и закони

"Повторното въвеждане на концентрационни лагери през 21-ви век и систематичната политика на асимилация на китайските власти срещу уйгурските тюрки е голямо притеснение за човечеството", обяснява Аксой.

Той допълва, съобщенията за смъртта на Хейит "засилиха реакцията на турската общественост към сериозните нарушения на правата на човека в Синдзян" и призовават генералния секретар на ООН Антонио Гутериш "да предприеме ефективни стъпки за прекратяване на човешката трагедия".

Правозащитниците твърдят, че уйгурите, казахите и другите мюсюлмански малцинства са задържани за неопределено време без обвинение за нарушения като отказ да се даде ДНК проба, говорене на малцинствен език или противоречия с длъжностни лица.

В изявление, цитирано от Асошиейтед прес, Китай чрез посолството си в Анкара призовава Турция да оттегли своите "фалшиви обвинения".

Западът призова Китай да затвори концентрационните лагери с уйгури

Западът призова Китай да затвори концентрационните лагери с уйгури

Китай увери, че защитава правата на етническите малцинства

"И Китай, и Турция са изправени пред трудната задача да се борят с тероризма. Ние сме против поддържането на двойни стандарти по въпроса за борба с тероризма", коментира Китай.

"Надяваме се, че турската страна ще има правилно разбиране за усилията, положени от Китай за правното прилагане на мерки за ефективна борба с тероризма и екстремизма, оттегляне на фалшивите им обвинения и предприемане на мерки за премахване на вредните им последици."

Пекин твърди, че лагерите за задържане в Синцзян са "центрове за професионално образование", предназначени да помогнат за превенция на тероризма в региона.

Китай възпитава, Западът се проваля с мюсюлманите

Китай възпитава, Западът се проваля с мюсюлманите

Учим се от Британия, видеонаблюдението Ви е повече, коментира Ли Ксяоджун в Женева