Китай не злоупотребява с мюсюлмани в провинция Синцзян, но някои хора минават през курсове и обучение, за да се избегне разпространяването на екстремизъм, за разлика от Европа, която не успя да се справи с проблема, коментира Ли Ксяоджун, директор в Бюрото по правата на човека в Държавния информационен съвет на Китай пред ООН в Женева, съобщава "Ройтерс".

Докладите за масови задържания на етнически уйгури и други етнически мюсюлмани в далечния западен регион на Китай предизвикаха нарастваща международна полемика и предизвикаха администрацията на Тръмп да обмисли санкции срещу длъжностни лица и фирми, свързани с твърдения за нарушения на правата на човека.

САЩ обмислят санкции срещу Китай заради нарушаване на човешки права

САЩ обмислят санкции срещу Китай заради нарушаване на човешки права

Вашингтон също обмисля санкции срещу китайски компании

"Това не е злоупотреба. Това, което прави Китай, е да създаде центрове за професионално обучение, образователни центрове. Ако не кажете, че това е най-добрият начин, може би това е необходим начин да се справим с ислямския религиозен екстремизъм, защото Западът не успя да го стори. Вижте Белгия, погледнете Париж, погледнете някои други европейски страни. Вие се провалихте", обясни Ли в кулоарите на ООН след Заседание на Съвета по правата на човека в Женева.

"А за наблюдението, Китай се учи от Великобритания. Вашето видеонаблюдение на глава от населението е много повече от това в китайския автономен регион Синдзян."

Върховният съд за правата в Европа реши вчера, че Великобритания е нарушила неприкосновеността на личния живот и свободното слово с програма за електронно наблюдение.

Ли коментира, че е нормална практика за полицията в Синцзян да използва затворена телевизия за общественото благо, особено след етническите бунтове през 2009 г.

Той додъпва, че центровете за обучение в Синцзян не са "центрове за задържане или лагери за превъзпитание, това е продукт и запазена марка на източноевропейски страни", обясни той.

"Това е като професионално обучение ... като вашите деца, които отиват в професионални училища, за да получат по-добри умения, за по-добри работни места след дипломирането", допълва Ли.

Масовото подслушване от британските служби е в нарушение на човешките права

Масовото подслушване от британските служби е в нарушение на човешките права

Жалбата е внесена от журналисти и активисти

Той отхвърля идеята експерти на ООН да посетят района, заявявайки, че няма нужда.

Той каза, че най-бедните хора в отдалечените райони са най-податливи на радикализация и че джамиите се използват в този смисъл.

Ислямът е хубаво нещо от гледна точка на Китай, но ислямските екстремисти са обикновени врагове на човечеството, "те са много лоши елементи. Можете да видите това в Афганистан, Сирия, Пакистан, Ирак и много други страни", обясни Ли Ксяоджун.

Мъж с кола се вряза и уби 9 души в Хенгянг, Китай

Мъж с кола се вряза и уби 9 души в Хенгянг, Китай

Ранените са 43-ма, съобщава се и за намушкани хора