САЩ обмислят санкции срещу Китай заради отношението на китайските власти към уйгурите, пише "Гардиън".

Икономическите рестрикции ще бъдат в отговор на разпространявана информация за масово задържане на мюсюлмани в Китай. Това би било необичаен сблъсък между настоящата американска администрация и Пекин заради нарушаване на човешките права.

Китайските власти събират ДНК и биометрични данни от всички уйгури

Китайските власти събират ДНК и биометрични данни от всички уйгури

Според експерти регионът се е превърнал "в открит затвор"

Държавният департамент на САЩ обяви, че е дълбоко разтревожен от преследването на мюсюлмани в Синдзян-уйгурския автономен регион в северозападната част на Китай.

Администрацията на Доналд Тръмп обмисля дали да наложи санкции на високопоставени китайски представители и компании, свързани с нарушаване на човешките права.

Според информация Китай провежда кампания за борба тероризма, която е засегнала около 1 милион души, предимно уйгури, които са задържани в мрежа от тайни лагери.

Китай отрече, че държи 1 милион уйгури в концентрационни лагери

Китай отрече, че държи 1 милион уйгури в концентрационни лагери

Global Times защити наложения от китайските власти "интензивен контрол"

В края на август група американски законодатели поискаха от държавния секретар Майк Помпео и от финансовия министър Стивън Мнучин да наложат санкции на седем китайци. Американски източник заяви пред "Ройтерс", че идеята за санкции все още е на етап обсъждане.

Вашингтон също обмисля санкции срещу китайски компании, замесени в изграждането на лагери за задържане и системи за наблюдение, използвани срещу уйгурите, според "Ройтерс", позовавайки се на източници в Конгреса.

Налагането на санкции на базата на нарушаването на човешки права би било необичаен ход от страна на администрацията на Тръмп срещу Китай. В момента САЩ са въвлечени в търговска война с Китай, но в същото време търсят помощта на Пекин за разрешаване на проблема с КНДР.

Санкциите могат да бъдат наложени в съответствие с Глобалния закон "Магнитски", който позволява на американското правителство да замразява американски активи при нарушаване на човешките права, забрана за пътуване до САЩ и забрана на американци да правят бизнес със санкционираните.

Междувременно Китай призова САЩ да изоставят "предубеждението" си по отношение на Синдзян.