Китай отхвърли обвинения на Комисията на ООН за премахване на расовата дискриминация, че 1 милион уйгури са задържани в концентрационни лагери в Синдзян-уйгурския автономен регион, информира "Ройтерс".

Гей Макдугъл, член на комисията, заяви в петък, че е получила голямо количество достоверна информация, че 1 милион етнически уйгури в Китай са държани в подобни на "масови концентрационни лагери, които са тайни, нещо като зона без права".

Ексзатворници в лагери за „превъзпитание” в Китай говорят за промиване на мозъци и мъчения

Ексзатворници в лагери за „превъзпитание” в Китай говорят за промиване на мозъци и мъчения

Разказът на Кайрат Самарканд е потвърден от Омир Бекали

Китайската делегация отговори, че предприема действия срещу "екстремистки и терористични престъпления" в региона в съответствие със закона и не предприема действия срещу определено етническо малцинство, както и не се стреми към "деислямизация" на региона.

"Тези, които са заблудени от религиозния екстремизъм...трябва да бъдат подпомогнати чрез разселване и превъзпитание", допълва делегацията.

Китайският държавен вестник Global Times защити наложения от китайските власти "интензивен контрол" в Синдзян-уйгурския автономен регион.

В статия на редакцията със заглавие "Запазване на мира и стабилността в Синдзян е най-важното човешко право" се критикува намесата на Запада и се защитават политиките в региона.

През миналата година 21% от всички арести в Китай са извършени в Синдзян-уйгурския автономен регион, където е едва 1,5% от населението на страната.